IT-NORGE

Norge får egen «data.gov»

IT-ministeren tar også til orde for åpne standarder og creative commons.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud har nå satt i gang arbeidet med en portal for offentlige datakilder.
Fornyingsminister Rigmor Aasrud har nå satt i gang arbeidet med en portal for offentlige datakilder. Bilde: Per Ervland
24. feb. 2010 - 09:35

Mange har tatt til orde for en offentlig portal med datakilder, etter mønster fra USAs nettsted data.gov, en suksess som senere er kopiert blant annet av Storbritannia og Danmark.

Nå skal også Norge få en portal med offentlige informasjonsressurser som kan gjenbrukes.

Det er kjent at det ligger enorme muligheter for innovasjon og verdiskaping ved bedre tilgang til bruk av offentlige data.

I januar sendte stortingsrepresentant Torgeir Michaelsen (Ap) et brev til fornyingsminsteren, der han spurte hva regjeringen vil gjøre på dette området.

- Vil statsråden ta initiativ til å etablere en felles offentlig portal for publisering av datasett, tilsvarende data.gov, spurte han partifellen.

Svaret foreligger i et brev digi.no har fått tilgang til, der statsråden avslører at det nå kommer en slik norsk portal.

- Jeg vil se på muligheten til å utvikle og gjøre tilgjengelig en norsk variant [av data.gov] og har allerede satt i gang arbeidet, heter det i brevet som er personlig undertegnet fornyingsstatsråd Rigmor Aasrud.

Det gir håp om at informasjonsressurser, som tidligere har ligget fastlåst i interne systemer, vil gjøres tilgjengelig. Det kan danne grunnlag for helt nye og spennende sammenstillinger og løsninger.

Åpne standarder

Det er tydelig at IT-ministeren ivrer for åpne standarder. Både på den siste tidens bedriftsbesøk hos Opera Software og senere hos Friprogsenteret ble dette nevnt. Hun tar dette uttrykket stadig oftere frem i ulike sammenhenger, også i dette brevet der hun skriver:

- Det er viktig med tilgjengeliggjøring av offentlig informasjon og synliggjøring av hva som finnes hvor, men det er også viktig at informasjon finnes tilgjengelig i stabile og standardiserte formater. Vi vil derfor se på standarder for dataformater. For øvrig mener vi det er viktig å øke bevisstheten om alternative opphavsrettordninger (creative commons mv.) bl.a. til bruk i offentlig sektor.

Videre skriver hun at mange bedrifter har ønsket tilgang til rådata, for å utvikle nye og innovative tjenester.

Likevel er det ikke gitt at kartene til Statens kartverk blir fritt tilgjengelig.

- Det er ikke umiddelbart opplagt at det skal gis gratis adgang til all informasjon uansett. Hovedregelen er og bør være at offentlig informasjon skal være gratis. I noen tilfeller kan offentlig informasjon prises etter et kostnadsprinsipp. (...) For kart- og eiendomsinformasjon er det bestemt i forskriften at det kan beregnes en rimelig fortjeneste, skriver statsråden.

Aasrud nevner både frislippet av data fra Avinor og Meteorologisk Institutt som gode eksempler på hvordan nye tjenester dukker opp, nettopp på grunn av muligheten for gjenbruk.

Enorm gevinst

Hun peker også på hvilket enormt verdiskapningspotensial frislipp av offentlig data innebærer. EUs beregninger sier at dette alene kan skape gevinst på 27 milliarder euro.

- Det er all grunn til å tro at også i Norge er dette verdipotensialet stort. Vi trenger imidlertid ferske tall for dette, og jeg vil derfor få fremskaffet tall innenfor utvalge områder som viser potensialet og den samfunnsøkonomiske gevinsten.

Dette arbeidet regner fornyingsministeren med at kan iverksettes forholdsvis raskt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.