DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Norge får egen IT-minister: – Det må bli fokus på gjennomføringskraft og gevinster

Nikolai Astrup blir digitaliseringsminister i den nye regjeringskabalen.
Nikolai Astrup blir digitaliseringsminister i den nye regjeringskabalen. Pontus Höök/NTB Scanpix
22. jan. 2019 - 05:00

Høyres Nikolai Astrup blir digitaliseringsminister i det nye regjeringssamarbeidet. Dermed blir det to nye statsrådposter og til sammen 22 statsråder i denne regjeringen. 

Astrup kommer fra jobben som utviklingsminister, som KrFs Dag Inge Ulstein vil overta tirsdag.

– Hvis det vi hører nå stemmer er det svært gledelig og helt i tråd med det IKT-Norge har hevdet over lengre tid. Regjeringen må ha en egen digitaliseringsminister med reell makt til å lykkes med teknologiprosjekter på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer, sier administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge til digi.no. 

Tar over for Mæland

De to nye statsrådspostene inkluderer også en beredskapsminister. 

Den nye digitaliseringsministerposten legges etter det NTB erfarer inn under Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Digitaliseringsområdet ligger i dag under kommunaldepartementet, hvor Monica Mæland fortsetter som kommunalminister.

– Det må være fokus på gjennomføringskraft og gevinster i ulike offentlige IKT-prosjekter. Og så forventer vi at arbeidet med sikkerhet og AI-strategi vil få topp prioritet, sier Austlid.

40 år gamle Astrup har vært innvalgt på Stortinget siden 2009, og var leder for Oslo Høyre fra 2012 til 2018.  I 2013 ble han Høyres parlamentariske nestleder, en posisjon han ble gjenvalgt til etter valget i 2017.

Klokt valg

– Regjeringen gjør et klokt valg når de etablerer en egen statsrådspost for digitalisering. Nær 50 år etter at Norge fikk sin første miljøvernminister får vi nå en digitaliseringsminister, det kan komme til å vise seg å være en merkestein, sier byråd med ansvar for digitalisering i Oslo kommune, Robert Steen til digi.no

Steen, som tidligere har vært direktør i teknologigiganten Schibsted, håper at den nye ministeren kan bidra til bedre samarbeid mellom stat og kommune.

– I dag forsvinner mange av de gode digitale løsningene i tomrommet mellom stat og kommune. Det er mye bedre for innbyggerne dersom vi samarbeider, derfor ønsker jeg å invitere Astrup til Oslo for å vise han hvordan vi benytter teknologi for å gjøre hverdagen til innbyggerne våre enklere. 

Stortingets rikeste

I oktober 2015 skrev ABC nyheter at Astrup er en av Stortingets rikeste med en bokført formue på 257 millioner i 2014. I 2017 utnevnte danskene en digital ambassadør som skulle pleie forholdet til teknologigiganter som Google, Apple og Microsoft.  

Ifølge den danske avisen Politiken var årsaken at selskapene nå er så store, at de både i økonomisk styrke og i påvirkningen av folks hverdag, overgår mange av landene hvor Danmark har klassiske ambassader. 

– Disse selskapene er blitt en form for nye nasjoner og det er vi nødt til å forholde oss til, sa utenriksminister Anders Samuelsen til den danske avisen da nyheten ble kjent. 

IKT-Norge krevde den gang at det ble opprettet en digitaliseringsministerpost som fikk sterke fullmakter enten ved statsministerens kontor eller i Finansdepartementet. 

– For å nå målene må man etablere en forpliktende digitaliseringssatsing på tvers i offentlig sektor. Det trengs sterkere sentral styring med kommuner og etater for å sikre framdrift, samhandling og realisering av økonomiske gevinster, sa kommunikasjonsdirektør Line Gaare Paulsen i IKT-Norge til digi.no i april 2017.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.