JUSS OG SAMFUNN

Norge får felles nett-pålogging

En felles sentral for nett-pålogging skal spare offentlig sektor for penger og gir flere tjenester raskere.

22. feb. 2005 - 09:15

I går ble det kjent at Moderniseringsminister Morten A. Meyer må utsette lanseringen av statens nye IT-flaggskip, portalen MinSide.no.

Moderniseringsministeren Morten A. Meyer lanserte ideen om borgerportalen MinSide tidlig i fjor høst. MinSide skulle være en personlig nettportal med tilgang til alle offentlige tjenester, og ble lovet lansert allerede 1. juli i år.

Planen vakte oppsikt og fikk enstemmig skryt i IT-bransjen, men planen vakte også oppsikt - man skulle gjennomføre et kompliserte integrasjonsprosjekt med et budsjett på bare åtte millioner kroner og lansere på en gitt dato.

digi.no påpekte også et annet problem - Bankene er sterkt forsinket med utdelingen av sine digitale sertifikater - BankID. Dermed vil store deler av befolkningen ikke kunne logge seg på MinSide. Dette ble da også i går oppgitt som hovedårsaken til at man forskyver lanseringen av MinSide til 31. desember.

Under et møte med departementet og statssekretær Eirik Lae Solberg i går, fikk digi.no en bredere forklaring av utsettelsen som inneholder en viktig nyhet.

En viktig årsak til at Meyer velger å forskyve åpningen et halvt år er at man skal opprette en felles påloggingtjeneste for hele offentlig sektor.

Alle offentlige tjenester må ha en slik tjeneste skal borgere/ekstene bruker kunne logge seg på og for eksempel få informasjon om endring av førerkort, søke om barnehageplass eller be om legetime.

Hittil har det vært lagt opp til at alle skulle lage sine egne systemer, men nå tar altså Moderniseringsdepartementet på seg jobben å lage en felles påloggings/ID-klareringsserver som kan brukes av både staten selv, kommunene og andre offentlige etater.

- Vi skal ut med et anbud om etableringen og driften av en slik tjeneste. Dette vil både spare penger og la offentlig sektor konsentrere seg om å digitalisere selve tjenestene de har, sier Solberg til digi.no.

Det er satt av 20 millioner kroner til etableringen av den nye felles påloggingstjenesten-

På spørsmål fra digi.no bekrefter Solberg at en felles påloggingstjeneste, finansiert av Moderniseringsdepartementet og Nærings og handeldepartementet, løser et annet problem: Prising.

digi.no har tidligere avdekket at bruk av bankenes BankID-løsning ikke vil bli gratis. Når en bruker skal logge seg på MinSiden med BankID vil dette i føre til et oppslag i IT-systemene til vedkommendes bank for en bekreftelse på ID. Dette vil bankene ha betalt for, men en felles offentlig påloggingstjeneste skal forhandle en avtale med bankene.

- Å bruke MinSide skal være gratis, stadfester Solberg.

Solberg påpeker også at en utsettelse vil gjøre at flere offentlige etater vil bli ferdig med å koble sine IT-systemer til MinSide og åpne systemene for direktekontakt med brukerne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.