TELEKOM

Norge får fire 3G-nett

Den siste lisenseieren er klar for utbygging.

25. jan. 2010 - 17:31

Norske politikere har i rundt ti år kjempet hardt for økt telekonkurranse. Fire lisenser for landsdekkende 3G-mobilnett er delt ut, noen i flere utlysninger.

Veien frem har vært lang og konglete, og flere aktører har bukket under i kampen om fremtidens telekroner.

Netcom og Telenor er fortsatt alene om å ha bygget ut, men nylig avslørte Mobile Norway at de bygger landets tredje 3G-nettverk.

I dag melder også puljens fjerdemann seg på i konkurransen.

Mobiloperatøren Tre (3) skal oppfylle sine løfter. Det avslører selskapets toppsjef Peder Ramel for den lukkede svenske tjenesten Telekomnyheterna.

40 prosents dekning

- Nå har vi fått orden på økonomien, og kommer derfor til å sette full fart fremover på det norske mobilmarkedet. Det innebærer at vi skal bygge eget mobilnett som skal dekke 40 prosent av den norske befolkningen senest 19. mars 2012, sier Ramel.

Han legger ikke skjul på at den langsiktige planen er å bygge et heldekkende mobilnett, men først vil de oppfylle minstekravet til avtalen med norske myndigheter.

Thriller

Nyheten blir neppe tatt godt imot av aktørene Mobile Norway, Netcom og Telenor. Om kort tid blir det fire operatører med eget mobilnett i ett lite land, med under fem millioner potensielle kunder.

Spørsmålet mange nå stiller seg er om det er mulig å tjene på gigantinvesteringene som teleinfrastrukturen krever med så tøff konkurranse.

Mobile Norway har planlagt å bygge nett for to milliarder kroner. Tre vil på sin side ikke avsløre prislappen.

- Det er billigere å bygge nett i dag enn for fem år siden, og interessen er stor fra leverandørene. Vår plan å gjennomføre denne satsingen så kostnadseffektivt som mulig, sier Tre-sjefen til Telekomnyheterna.

Mest mulig skal kjøres fra Sverige, men selskapet planlegger å stifte en egen organisasjon også i Norge på sikt.

- Det var da på tide

Post- og teletilsynet (PT) er blant mange som lenge har vært i sterk tvil om det blir utbygging av flere norske mobilnett, og langt mindre full dekning med fire 3G-aktører.

PT-leder Willy Jensen tar nyheten med fatning.

- Dette var fint. Helt flott. Vår eneste reaksjon på dette er egentlig «det var da på tide», sier Jensen til digi.no.

Tre fikk for snart ett år siden fornyet lisensen, og samferdselsdepartementet innvilget forlenget frist for lanseringen til nevnte dato.

Selskapet, som utelukkende leverer 3G-tjenester har sikret seg over 1,3 millioner kunder i Sverige og Danmark. Nylig kunngjorde selskapet at sammen med Ericsson oppgraderer til 84 Mbit/sekund, og bygger verdens raskeste 3G-nett. Tre har tidligere sagt at de ikke vil satse på LTE/4G-teknologi (Long Term Evolution).

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.