Norge får Nordens kraftigste supermaskin

EMGS har kjøpt det som blir nordens tøffeste datamaskin fra Dell for å lete etter olje og gass.

Norge får Nordens kraftigste supermaskin

EMGS har kjøpt det som blir nordens tøffeste datamaskin fra Dell for å lete etter olje og gass.

Jo mindre biter du kan dele opp havbunnen i, jo sikrere kan man bli i letingen etter olje og gass. Og fordi det er snakk om så store inntekter, har norske leteselskapene kunnet bla opp og kjøpe seg noen av de heftige regneanleggene i Europa.

Nå gjør EMGS, som behandler letedata for olje/gass-bransjen, et nytt hopp. Selskapet har allerede en installasjon med 500 bladservere fra Dell, men nå kjøper de 1300.

Fordi behandlingen av letedata kan splittes opp, er det billigste å spre regnejobben over store samlinger med helt standard bladservere med to dobbelkjerne-prosessorer. Bladservere er utformet som kort og stablet i rackmonterte chassier er de den mest kompakte former for datakraft. Bildet viser en Dell blad-chassis.

Med 1800 bladserver-kort blir EMGS-maskinen en av Europas kraftigste serverklynger. Klyngen har en teoretisk ytelse på utrolige 70 teraflops og et totalminne på 22 TB. Dette tilsvarer minne til over 20.000 vanlige PCer.

Dette gjør maskinen til den klart kraftigste datamaskinen i Norge, hevder markedsdirektør Hans Christian Seime til digi.no.

– Å ha kontroll over ressursene, både maskinvare og programvare, er vesentlig for å styrke vår posisjon ytterligere. Denne investeringen vil øke EMGS’ dataprosesseringskapasitet betydelig og hjelpe oss å sikre videre vekst, sier Terje Eidesmo, adm. dir i EMGS.

Leveransen er produsert ved Dells fabrikk i Irland, og fyller flere semitrailere når den blir levert til EMGS. Leveransen til EMGS har en verdi på rundt 38 millioner kroner og vil være i drift i oktober.

Til toppen