Norge får nytt, amerikansk 3G-mobilnett

Et ukjent svensk selskap har fått de gamle NMT-lisensene og skal bygge et alternativ 3G-nett som dekker utkant-Norge.

Et ukjent svensk selskap har fått de gamle NMT-lisensene og skal bygge et alternativ 3G-nett som dekker utkant-Norge.

Auksjon av frekvensene som det gamle analogen NMT-mobilnettet har brukt er nå avgjort. Det var bare det ukjente svenske selskapet Nordisk Mobiltelefon AB som la inn et bud og det var bare på litt over en million kroner.

Årsaken til at ikke flere har bydt er to faktorer. Den ene er at lisenseier må bygge ut områdene som ikke har GSM-dekning og der NMT-dekningen forsvinner - altså fjellområder og svært spreddbebygde strøk med minimalt med kunder.

- Jeg er glad for at områder som i dag mangler eller har dårlig GSM-dekning med dette vil kunne få tilbud om alternativ mobildekning fra en ny utfordrer i det norske mobilmarkedet, sier samferdselsminister Torild Skogsholm i en kommentar til lisensutdeling.

Den andre faktorer som trolig har bremset andre bydere er at man må satse på CDMA 2000-teknologien for å få telefoner til 450 MHz-båndet. Dagens CDMA 2000 (ofte også kalt CDMA 1X)-telefoner gir videotelefoni og høy båndbredde, men kan ikke snakke med hverken GSM eller UMTS-nettene. Bildet viser en Samsung SCH-A603 som i utgangspunktet ser ut som en UMTS-telefon med vridbar skjerm og to kamera.

Begge faktorene gjør det vanskeligerer å skaffe seg en større kundegruppe, men Nordisk Mobiltelefon satser likevel. Selskapet er et helt nystartet datter av Advanced Research, et svensk selskap som har arbeidet med forskjellige mobilteknologier siden slutten av 90-tallet, forteller styreformann Jan Freese.

Freese er ganske hemmelighetesfull og forteller at selskapet ikke har fått lagt detaljerte planer - man fikk den norske lisensen i går og forsøker å få en tilsvarende svensk lisens.

- Kravene er at man bygger 30 basestasjoner som dekker 16.000 kvadratkilometer. Vi skal bygge mer, forteller Freese til digi.no.

Til å begynne med må kunder kjøpe seg en separat CDMA 2000-telefon for å få kontakt i det nye nettet.

- CDMA 2000 har en rekke fordeler. I motsetning til UMTS er har denne teknologien vært i bruk i mange år i USA, Kina og Øst-Europa. Mobilene koster ned mot 2000 kroner og gir det samme som UMTS, men med lengre rekkevidde, påpeker Freese.

- Etterhvert vil det komme dual-modetelefoner som kan bruke både CDMA 2000 og GSM eller UMTS-nett, spår han.

Spørsmål om hvor mange kunder Nordisk Mobil trenger eller hvor mye utbyggingen vil koste vil ikke Freese kommentere. Han vil heller ikke kommentere finansieringen av selskapet.

- Nordiske Mobil eies av en gruppe på 12 privatpersoner og vi har en sterk investor med oss. Vi vil fortelle mer etterhvert som vi bygger opp selskapet. Nå har vi nettopp fått lisensen og det er nå vi setter i gang, sier Freese til digi.no.

Nordisk Mobil må i følge lisenskravene åpne sitt nett innen 1. september 2005.

Du kan lese mer om Nordisk Mobiltelefon AB på deres hjemmeside

Her kan du lese mer om en av mange CDMA 2000-mobiler, Samsung SCH-A603

Til toppen