BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norge får se innmaten i Windows

Nå skal næringsminster Ansgar Gabrielsen få se på innmaten i Windows. I morgen signerer han avtale med Microsoft-sjef Steve Ballmer.

I morgen er Microsoft-sjef Steve Ballmer på norgesbesøk. Dagen starter med frokost og avtalesignering med næringsminister Ansgar Gabrielsen. For Microsoft tilbyr nå en rekke land en rundtur på bakrommene i Windows.

Årsaken er at flere regjeringer har sagt det er uholdbart å basere sine lands sikkerhet på programvare de ikke har innsyn i. I blant andre India og Tyskland har myndighetene uttrykt skepsis til muligheten av at amerikanske myndigheter kan ha pålagt Microsoft å legge inn funksjonalitet som undergraver deres nasjonale sikkerhet. Anledningen til å granske kildekoden i Windows og til å legge inn egne krypteringsordninger er ment å overkomme denne skepsisen.

Microsoft har etablert en ordning kalt Government Security Program eller GSP. Hensikten er å gi de øverste myndighetene i et land kostnadsfri og direkte tilgang til Windows kildekode og annen teknisk informasjon når innsynet er motivert av hensyn til den nasjonale sikkerheten. Dette gjelder ikke bare militære hensyn, men også alt som har med sentralt vern av følsom informasjon, også for eksempel skattedata, helseregistre og så videre.

GSP omfatter også ordninger der myndighetenes utpekte eksperter kan komme til Microsofts hovedkvarter i Redmond i delstaten Washington, og ha langvarige og dyptgående drøftinger med Microsofts egne eksperter innen Windows og sikkerhet. Det åpnes for at de enkelte landene kan gjøre endringer, og få hjelp til å teste disse endringene, for eksempel legge inn sine egne krypteringsrutiner.

Programmet omfatter Windows, Windows XP og Windows Server 2003.

Gabrielsen møter Ballmer til frokost og så er det pressekonferanse klokken halv ni. digi.no kommer tilbake til saken i morgen formiddag med flere detaljer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.