Norge flinkest på netthandel

Netthandelen har eksplodert og Norge ligger lengst frem i verden på betaling med kort over nett.

Netthandelen har eksplodert og Norge ligger lengst frem i verden på betaling med kort over nett.

Nordmenn har åpenbart blitt trygge på netthandel, viser tall fra kortselskapet Teller (tidligere Visa).

Teller har avtale med rundt 500 nettsteder i Norge og omsatte i desember-måned for 164 millioner kroner. Til sammenligning utgjorde netthandelen i 2003 «bare» 84 millioner kroner.

I tillegg kommer omsetning på fly og reiser som utgjorde hele 28 millioner kroner i desember mot 5,4 millioner samme periode i 2003. Flere flyselskaper oppfordrer kundene til å bestille selv på nett. Hos Norwegians blir halvparten av billettene bestilt av brukerne selv.

Norske Visa-brukere totalt handlet for hele 4,5 milliarder kroner over hele verden via nettbutikkene tilknyttet Teller.

Informasjonssjef Thomas Midteide i Teller forteller at Norge er det landet som utmerker seg sterkest på netthandel i verden.

- Det er tydelig at nordmenn nå begynner å anse nettet som en ordinær salgskanal og at det er mindre skepsis for betaling med kort over nett, sier Midteide til digi.no.

Han forteller at andel svindel på nett i forhold til fysisk verden er omtrent det samme. Typisk svindel er i form av stjålne kort og misbruk av kortopplysninger.

Av en totalomsetning på verdensbasis med norske Visa-kort på 4,5 milliarder kroner på nett, ble det i fjor registrert svindel på mellom fem til seks millioner kroner. Svindel på norske kort utgjør 0,02 prosent av den totale omsetningen, ifølge Midteide. Dette betyr i praksis at Visa er 99,98 prosent sikkert.

Kunder som betaler med kreditkort blir dessuten kreditert i form av garanti. Kunder som for eksempel har betalt feriehus med sjekk og blir lurt, får ikke dekket tapet. Har man derimot betalt med internasjonale kort får man dekket hele tapet.

- Dette er en gulrot for kunder som bruker kort, sier Midteide til digi.no.

Til toppen