Norge foran USA og Sverige på bredbånd

Nye tall fra OECD på bredbånd viser at Norden drar fra resten av verden. Norge ligger nå foran både Sverige og USA. Her er listen:

I går slapp økonomianalytiker-organisasjonen OECD nye tall for bredbåndsdekningen i verden og listen inneholder en del overraskelser.

For mange har så langt fokusert mest på bredbåndsutrullingen og hvor mange som har mulighet til å skaffe seg bredbånd. Dette har vært den store debatten i Norge fordi rundt fem prosent av befolkningen hverken har tilbud om ADSL eller bredbånd over kabel.

Men ser man på tallene for bredbåndssalget og tar med norsk geografi i regnestykket, skal vi kanskje ikke være så misfornøyde. Tallene er samlet inn i desember i fjor og viser at Island, ikke Sør-Korea er blitt verdens ivrigste bredbåndsbrukere. På Island har man nå 26,7 bredbåndslinjer per hundre innbyggere.

Norden leder generelt med alle de fem nordiske landene inne på topp-ti-listen. Det er dessuten på Island og i Finland og Norge veksten øker raskest.

Ser man litt på geografi og befolkningskonsentrasjon, ligger Norge veldig godt ann - på Island, i Sør-Korea og delvis i land som Danmark og Nederland bor mesteparten av befolkningen enten samlet i en by eller svært tett i et lite land.

Og Norge ligger fortsatt foran Sverige - med 21,9 mot 23 bredbåndslinjer per hundre innbyggere. Fordi bredbåndslinjene ofte brukes av flere i hver husholdning, har kankskje nå halvparen av Norges befolkning bredbånd hjemme. Her i Norge bor det i snitt 2,3 mennesker per husholdning.

Men det er fremdeles Sør-Korea - gjennom veldig konsentrert bosetting og store subsidier som leder i båndbredde - stadig flere får fiber mens ADSL-salget faller.

En annen overraskelse fra listen er hvor langt nede mange avanserte land vi ellers sammenligner oss med ligger. Verdens ledende IT-nasjon, USA, ligger på en 12. plass.

Her er hele listen: Totalkolonnen angir antall linjer per hundre innbyggere.

Her kan du lese hele rapporten.

Til toppen