KORTNYTT

Norge fornøyd med ISO og Open XML

Standard Norge er fornøyd med hvordan deres kommentarer ble gjennomgått på ISO-møtet.

4. mars 2008 - 07:47

Standard Norge sendte i går kveld ut denne pressemeldingen der de oppsummerer sitt syn på det som skjedde på ISO-samlingen i Genève i forrige der utkastet til spesifikasjonen for dokumentet Office Open XML ble diskutert i fem lange dager.

    Les også:

Her er pressemeldingen i sin helhet:

Representanter fra 32 land diskuterte OOXML i ISO/IEC

Totalt 120 representanter deltok på Ballot Resolution Meeting (BRM) – ISO/IEC DIS 29500 om filformatet Office Open XML (OOXML) i Geneve 25.-29. februar. 6 000 kommentarer fra medlemslandene var sortert i over 1 000 kommentargrupper. Redaktøren for standarden hadde kommet med forslag til løsning på alle kommentargruppene, og 200 av disse ble diskutert og gjennomgått grundig i plenum.

Nå vil de nasjonale medlemsorganisasjonene, som blant andre Standard Norge, bruke tiden fram til 29. mars, som er ISOs/IECs frist, for å se om de vil endre sine stemmer i henhold til det som kom fram på møtet.

Den norske komiteen SN/K 185 har møte 28. mars og vil da diskutere utfallet av Ballot- Resolution-møtet og hva som skal bli Norges endelige stemme. Under avstemmingen i høst stemte Norge ”nei med kommentarer” til forslaget om OOXML skal bli en ISO/IEC-standard eller ikke.

Den norske delegasjonen
Den norske delegasjonen til møtet i Geneve hadde som mandat å arbeide så langt som mulig for å få gjennomslag for de norske kommentarene, men hadde ikke mandat til å endre Norges stemme.

Den norske delegasjonen besto av:

  • Bjørnhild Sæterøy (HoD) – Standard Norge
  • Shahzad Rana – Microsoft Norge
  • Knut Tungland – StatoilHydro
  • Erlend Øverby – Hypatia AS
  • (Steve Pepper – Selvstendig konsulent kunne ikke delta)

God gjennomgang av de norske kommentarene
Alle land fikk anledning til å fremlegge sine viktigste kommentarer på møtet, og de fleste norske kommentarene fikk en god gjennomgang. Dette gjelder blant annet det norske forslaget om oppdeling av standarden og «scope» for de enkelte delene.

Møtet ble dessuten gjennomført på en effektiv og ordentlig måte i henhold til de instrukser og regler som gjelder for ISO/IEC BRM-møter.

Standard-forslaget ISO/IEC DIS 29500 vil nå bli endret av redaktøren i henhold til de instrukser som ble gitt under BRM-møtet.

Uttalelser fra den norske delegasjonen
– Det at kravene til tilgjengelighet for brukere med spesielle behov fikk en grundig diskusjon og ble betraktelig forbedret under møtet, er særdeles gledelig og vil ha stor betydning for mange brukergrupper, sier Erlend Øverby, som også leder en arbeidsgruppe i ISO/IEC JTC 1 som bl.a. utvikler standarder for tilgjengelighet.

– Vi har hatt fem virkelig lange arbeidsdager. Vi hadde alle store fortventninger til BRM og disse ble møtt. Den norske delegasjonen var godt forberedt og Bjørnhild Sæterøy i Standard Norge gjorde en utmerket jobb for å få frem den Norske delegasjonens felles syn, sier Shahzad Rana i Microsoft Norge.

– Med tanke på kompleksiteten og oppmerksomheten rundt møtet er det ingenting å utsette på gjennomføringen av møtet. Nå vil sekretariatet i ISO/IEC sikre at alle forslag til forbedringer fra BRM kommer med, sier Bjørnhild Sæterøy i Standard Norge.

– Vi håper at oppmerksomheten rundt standardiseringen av OOXML fører til at IKT-industrien i Norge ser viktigheten av å delta i standardiseringsarbeidet i fremtiden. De fleste av våre kommentarer fikk en grundig behandling under møtet i Geneve, sier Knut Sebastian Tungland i StatoilHydro.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.