Norge frister trass lønnsvekst hjemme

Baltikum og Polen opplever kraftig lønnsvekst, men Norge trekker med flere goder, spår Per Morten Hoff.

Det har lenge vært svært lønnsomt for norske arbeidsgivere å hyre inn billig arbeidskraft fra Polen og Baltikum. Tilsvarende har det vært lønnsomt for arbeidstakere å komme til Norge ettersom lønnen her ligger flere hestehoder foran østeuropeiske forhold.

Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea Markets advarer i NRK og Finansavisen at kraftig lønnsvekst i Polen og Baltikum vil slå ut i det norske arbeidsmarkedet.

Store bidrag fra EU til infrastrukturoppbygging har ført til at Polen har behov for egen arbeidskraft. Dette slår spesielt ut i bygg og anleggsbransjen.

Estland har hatt en vekst i privat konsum på 15 prosent i år, og inflasjonen er dobbelt så høy som i Vest-Europa med en ledighet som er langt lavere enn for EU-snittet.

Juel tror det framover vil bli vanskeligere og dyrere å hente inn arbeidskraft fra Polen til Norge.

IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff tror på sin side at problemet er noe konstruert, og at Norge i god tid framover vil være attraktivt for østeuropeiske IT-folk.

– Vi har i Norge noenlunde ryddige arbeidsforhold med en minstelønn på 100 kroner i timen. I Baltikum tjener de kanskje bare mellom 40 til 50 kroner. Mange kan dessuten tjene langt mer i perioder med fastprisoppdrag, sier Hoff til digi.no.

Han mener dessuten at Norge har flere andre land å ta av som Bulgaria og Romania som gjennom EØS nå åpner for mer flyt av arbeidskraft over landegrensene.

Hoff kjenner til flere norske IT-selskaper som har begynt å snuse på Bulgaria og Romania.

I tillegg har Norge gode IT-relasjoner til fjernere strøk som India, Sri Lanka og Filippinene, og kan trekke veksler på flere steder.

Det er spesielt Baltikum som framover vil bli viktig for Norge, spår Hoff. Det er kort avstand til Norge, med god kulturforståelse. I tillegg har mange IT-folk utdannet ved universitetene valgt norsk, svensk eller dansk som et tredje språk og kan gjøre seg godt forstått.

Til toppen