Norge høyt oppe innen fiber

Men Litauen, Sverige og Bulgaria har enda større penetrasjon.

Norge høyt oppe innen fiber
Fiber er nærmest en forutsetning for båndbreddekrevende tjenester som Netflix. Bilde: Per Ervland

Tall lagt fram på FTTH-konferansen («fibre to the home») i London denne uken viser stor forskjeller mellom europeiske land i både veksttakt og penetrasjon av Internett-forbindelse via fiber til husholdninger.

Statistikken teller alle husholdninger med nettabonnement og som bor i bygg der forbindelsen går over fiberoptisk kabel.

Landene med størst penetrasjon er Litauen, Sverige, Bulgaria, Latvia og Norge.

Landene med lavest penetrasjon er Romania, Italia, Spania, Tsjekkia og Frankrike.

Gjennomsnittlig vekst i antall husholdninger med fiberforbindelse i EU-landene i fjor var 15 prosent.

Russland oppnådde sjette størst penetrasjon etter en kraftanstrengelse i fjor med 2,2 millioner ny abonnenter, flere enn alle de 27 EU-landene til sammen. Økningen er på hele 42 prosent.

Andre land med kraftig vekst i 2012 er Tyrkia, Ukraina, Spania og Bulgaria. Bransjeorganisasjonen FTTH Council Europe karakteriserer Spania innsats i 2012 som «dynamisk», selv om landet fortsatt er tredje dårligst når det gjelder penetrasjon.

To store land er ikke med på listen. Vilkåret for oppføring er en fiberpenetrasjon på minst 1 prosent, eller minst 200 000 husholdninger. I både Storbritannia og Tyskland er penetrasjonen under 0,1 prosent.

– Land som utsetter utrulling av fiber mister en viktig mulighet til å forberede en bedre økonomi for framtiden, advarer bransjeorganisasjonen.

Bilde: FTTH Council Europoe
Les mer om: