ANALYSER

Norge ikke klar for morgendagen

Gjør det bra innen bredbåndsdekning, men er ikke bra nok på hastighet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. okt. 2009 - 14:47

University of Oxford og Universidad de Oviedo har gjennomført en studie om bredbåndskvaliteten i en rekke land. Studien er sponset av Cisco.

Norge kommer godt ut på når det gjelder dekning, men er ifølge undersøkelsen ikke i forkant av utviklingen når det gjelder kapasitet.

– Bredbåndsskillet handler ikke lenger om dekning, men om kvalitet og kapasitet. I Norge har vi oppnådd en bredbåndsdekning på 99,9 prosent. Dette gir oss et konkurransefortrinn i dag, men er dessverre ikke nok for å møte morgendagens behov, sier Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco Norge, i en pressemelding.

Illustrasjonen nedenfor beskriver både dagens behov og morgendagens behov til hastigheter. Med «morgendagen» mener forskerne en periode som starter om tre til fem år. Da mener man at tjenester som innebærer overføring av høyoppløst video i vil være i like stor grad «allemannseie» som det Facebook og Youtube er i dag. Dette setter høyere krav kapasiteten i nettverkene. Ikke minst må den gjennomsnittlige oppstrømshastigheten økes vesentlig.

Dagens og morgendagens behov for bredbåndshastigheter, ifølge Cisco.
Dagens og morgendagens behov for bredbåndshastigheter, ifølge Cisco.

I undersøkelsen opereres det med et måltall som kalles Broadband Quality Score (BQS). Dette er definert av Cisco og beregnes ut fra normaliserte verdier for tilgjengelig opp- og nedlastinghastigheter, samt forsinkelse (ping-tid).

Tallene for 2009 vektes med 55 prosent for nedlastingshastigheten, 23 prosent for opplastingshastigheten og 22 prosent for forsinkelsen.

Tallene for «morgendagen» vektes med 45 prosent for nedlastingshastigheten, 32 prosent for opplastingshastigheten og 23 prosent for forsinkelsen.

Altså anses opplastingshastigheten for å bli viktigere i tiden som kommer.

For å bli ansett for å ha tilstrekkelig kapasitet til å levere dagens tjenester, må landene som er med i undersøkelsen oppnå en BQS-verdi på 30. Denne grenseverdien vil stige til 50 BQS innen tre til fem år, mener forskerne.

Målt i BQS ligger Norge i dag på 11. plass blant de 66 landene som er med i undersøkelsen. Norge oppnår 38,4 BQS, noe som anses for å være mer enn tilstrekkelig for dagens behov, men et godt stykke under behovene som snart ventes å melde seg.

Status for Norge i Ciscos undersøkelse om bredbåndskvalitet.
Status for Norge i Ciscos undersøkelse om bredbåndskvalitet.

Kun Sør-Korea, Japan, Sverige og Litauen oppnår mer enn 50 BQS, men også Bulgaria, Latvia, Nederland, Danmark og Romania ligger innenfor området som i rapporten markeres som «klare for morgendagen».

I undersøkelsen er det også skilt ut de største byene i hvert land. Ikke overraskende tilbys det gjennomsnittlig høyere hastigheter i byområder enn i utkantstrøkene. Mens det kun er tre land - Japan, Sør-Korea og Sverige - som anses som klare for morgendagens behov i utkantstrøkene, er det en rekke enkeltbyer som oppnår en slik plassering.

Yokohama ligger på topp med nærmere 90 BQS. Blant de nordiske byene som anses som godt forberedt, er Malmø, Uppsala, København, Stockholm og Göteborg. Oslo oppnår 41 BQS, mens Bergen får 38 BQS.

Det ser likevel ikke helt svart ut for Norges del. Den gjennomsnittlige, målte nedlastingshastigheten er på nesten 7 megabit per sekund, noe som er 27 prosent høyere enn året før. Den gjennomsnittlige opplastingshastigheten har derimot økt med hele 166 prosent, til drøyt 2,6 megabits per sekund. Samtidig har gjennomsnittlig pingtid blitt redusert med 19 prosent, til 65 millisekunder.

Det er verdt å merke seg at mer enn 62 prosent av norske bredbåndskunder benytter DSL-teknologi, som vanligvis begrenser opplastingshastigheten til omtrent 1 megabit per sekund. Trolig er de langt høyere hastighetene som tilbys blant annet fiberkundene, som her trekker opp gjennomsnitthastigheten.

Alle målingene er gjort med tjenesten Speedtest.net. Dataene er hentet fra i alt 24 millioner tester som er utført med dette verktøyet. Rapporten

Speedtest.net har fem servere plassert i Norge, i henholdsvis Oslo (Hafslund Telekom), Jessheim (Romerike Multimedia), Bergen (Fotoknutsen), Førde (Enivest) og Leikanger (Sogn og Fjordal Fylkeskommune).

Hele rapporten er tilgjengelig her.

Det må legges til at Cisco er en leverandør av blant annet utstyr for bredbåndsløsninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.