BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norge: Ja til Sun for Java

- Vi stemte ja, men ikke uten innsigelser, forteller Knut Lindelien, sekretariatsleder ved Norsk Teknologistandardisering, til digi.no

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. nov. 1997 - 15:23

Norge har stemt for å la Sun fremme sitt forslag til Java-standard overfor den internasjonale standardiseringskomiteen ISO. Vinner Sun tilsvarende avstemminger i andre land, vil selskapet stå fritt til å fremme Java som internasjonal standard. Det samlede avstemmingsesultatet offentliggjøres med det første.

Lindelien forteller til digi.no at avstemningen om å støtte Suns ønske om å gjøre Java til en internasjonal teknologistandard var langt i fra lett. I forrige avstemmingsrunde stemte IT-sekretariatet nei.

- Det var flere forhold å sette fingeren på og de fleste gjelder graden av åpenhet rundt standarden, forteller han.

Lindelien forklarer at arbeidet med standardisering normalt tar lang tid. Norsk Teknologistandardisering er derfor åpne for at andre også klarer å gjøre den jobben, noe flere organisasjoner har gjort tidligere. Han nevner blant annet DAVIC (Digital Audio-Visual Council) og X/Open.

- Da vi åpnet for dette, tenkte vi ikke på at profitt-firmaer skulle søke. Men vi kunne jo ikke gå imot Suns søknad bare fordi vi ikke hadde tenkt på muligheten, sier Lindelien.

- For å avgjøre hvem som skal godkjennes, må vi se på måten de jobber, om prosessen er åpen nok.

Spørsmål som vektlegges er blant annet om hvem som skal ha rett til å utvikle og vedlikeholde Java.

- Skal det det gjøres av en ISO-komité, eller kanskje en brukergruppe eller en SIG (Special Interest Group), sier Lindelien.
Spørsmålet er jo aktuelt i forbindelse med Microsofts bruk av Java.

Hvem eier Java?
- Sun ønsker naturlig nok å holde Java nært inntil seg. Det skal jo virke overalt. Men det er foreslått en ISO-Java-compliant klasse for utvikling utenom Sun. Men dette har Sun satt seg imot, sier Lindelien, som tror at det kan lure ting man finner på hvis det må testes og godkjennes av komiteer hos Sun.

Et annet ankepunkt er om det er fordel ytelsesmessig å kjøre Java på en Sparc-prosessor framfor en Intel prosessor. Dette ville i tilfelle være til fordel for Sun, som bruker Sparc-prosessorer i sine maskiner.

Likevel har altså IT-sekretariatet stemt ja.

- Vi tror det er mulig å gjøre Java, eller i hvert fall deler av det, til en standard.

Helge Bukkvold, business development manager ved Sun i Norge, er ikke overrasket over den norske stemmen.

- Det kom som en stor overraskelse at nesten hele verden stemte nei i sommer. Det virket som om ingen av landene hadde satt seg inn i hva Sun ville bidra med, sier han til digi.no.

Derfor satte han seg ned sammen med blant andre teknologikonsulent Tore Ottem ved Skrivervik Data, for å tenke gjennom hva som kunne gjøres for å endre holdningen til den norske komiteen.

- Vi måtte sørge for at det ikke ble en politisk, men en faglig avgjørelse ved denne avstemmingen. Derfor inviterte vi JPC1-komiteen i Norge for å fortelle dem hva Java virkelig er, sier Bukkvold.

Bukkvold forklarer at det er tre elementer som må standardiseres, Java som språk, programmeringsgrensesnittet (API) og den virtuelle Java-maskinen (Java Virtual Machine)

- Ellers ville vi bare ha fått et nytt C eller Pascal, hvor det finnes massevis av varianter.

Bukkvold forteller videre at de også la vekt på hva slags programvare industri som finnes i Norge.

- Store deler av denne skriver programvare for maskiner uten skjerm eller tastatur. Dette kan være for tomflaskeautomater eller installasjoner i Nordsjøen. Ved å bruke Java og en NC- teknologi kan man ved for eksempel Tomra her i Norge sitte og oppgradere programvaren på tomflaskeautomater i Frankrike.

Han synes det er merkelig at forbundene til denne industrien ikke har interessert seg for denne debatten.

Optimistisk
Bukkvold har stor tro på at det blir flertall for å be Sun om å fortsette arbeidet med å gjøre Java til en ISO-standard.

- Det er så langt jeg vet nå 12 land som har stemt ja. USA, som fortsatt ikke ønsker å se på hva Sun vil bidra med, har stemt nei. Sveits har avstått fra å stemme. Til sammen er det 27 land som skal avgi stemme.

Han forteller til slutt at det klarer seg med simpelt flertall, så hvis ytterligere to land stemmer for, vil prosessen gå videre. Fristen for avstemmingen var fredag den 14. november, så Bukkvold regner med at ISO vil sende ut en pressemelding med resultatet i løpet av de nærmeste dagene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.