JUSS OG SAMFUNN

Norge kan avslå EUs personverndiktat

Norge kan bruke reservasjonsretten, sier Justisdepartementet.

Over nyttår kunngjøres offisielt det første utkastet til EUs «General Data Protection Regulation» som skal erstatte personverndirektivet fra 1995.
Over nyttår kunngjøres offisielt det første utkastet til EUs «General Data Protection Regulation» som skal erstatte personverndirektivet fra 1995.
9. des. 2011 - 11:14

I slutten av januar, i forbindelse med World Economic Forum i Davos, vil EU legge fram et utkast til ny regulering av personvernet.

    Les også:

En «regulation», det vil si en forordning, skal erstatte personverndirektivet fra 1995.

Poenget med å erstatte direktivet med en forordning, er at reglene i en forordning må følges av medlemslandene straks den er ferdigbehandlet i EUs sentrale organer, det vil si kommisjonen, parlamentet og ministerrådet. Et direktiv skal derimot behandles i medlemslandenes nasjonalforsamlinger før det trer i kraft.

Kommunikasjonssjef Gunnar Johansen i Justisdepartementet skriver i en e-post til digi.no at EØS-avtalen gir Norge mulighet til å reservere seg mot å ta den kommende EU-forordningen om personvern inn i EØS-avtalen.

– Dersom forordningen tas inn i EØS-avtalen, vil vi være forpliktet til å følge bestemmelsene og om nødvendig foreta lovendringer. Dersom det er nødvendig å gjøre lovendringer for å følge forordningene, vil spørsmålet bli forelagt Stortinget, skriver Johansen.

Han peker på at Norge hittil ikke har brukt sin reservasjonsrett.

(I artikkelen lenket til ovenfor, er det en lenke til et 116 siders dokument, som er et utkast til «General Data Protection Regulation», datert 29. november 2011.)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.