JUSS OG SAMFUNN

Norge krever at Apple åpner opp iTunes

Det norske Forbrukerombudet krever en lang rekke endringer fra Apple og deres iTunes-butikk. Ellers blir det bøter.

7. juni 2006 - 08:26

Forbrukerrådets klage over at musikk som kjøpes og lastes ned fra Apples musikkbutikk iTunes Music Store (iTMS) ikke kan benyttes på andre spillere enn iPod, har fått medhold etter behandling hos Forbrukerombudet.

Forbrukerrådet klagde i januar i år iTMS inn til Forbrukerombudet for brudd på grunnleggende forbrukerrettigheter i sine avtalevilkår. Nå har iTMS frist fram til 21.juni med å endre sine vilkår slik at de blir i tråd med norsk lovgiving.

Forbrukerrådet reagerte blant annet på at Apple, som står bak iTMS, uten videre kan endre rettighetene til musikk du allerede har kjøpt, at de mener engelsk lovgiving skal gjelde framfor norsk, og at iTMS fraskriver seg ethvert ansvar for virus, tap av musikk, hacking eller andre sikkerhetsproblemer.

Forbrukerrådet mener også at kopibeskyttelsen som Apple har lagt inn på musikkfilene, som gjør det umulig å kopiere dem rett over på andre mp3-spillere enn Apples egen iPod, uten å gå veien om CD, også er urimelig.

Etter behandlingen hos Forbrukerombudet får Forbrukerrådet medhold i nesten alle sine ankepunkter. Ombudet avventer nå svar fra iTMS på enkelte punkter før de trekker en endelig konklusjon.

- Hvis de ikke endrer vilkårene må de betale bøter, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til TV 2.

Forbrukerrådet varsler for øvrig at de også vil se nærmere på andre nedlastningstjenester som har lignende begrensninger på sine tjenester.

Også danske og svenske forbrukermyndigheter varsler nå at de vil klage på iTMS praksis, og saken vekker stor interesse i Europa.

- Det er stor interesse for saken i Europa. Vi vet at Danmark er i ferd med å skrive brev til iTMS. Sverige gjør det, vi tror Finland vil gjøre det. Vi har også hatt henvendelser fra en rekke andre europeiske land, sier Thon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.