BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norge langt bak Sverige på IT-eksport

Bare 16 prosent av Norges eksport kommer fra teknologibedrifter, mens Sverige kan briske seg med 50 prosent.

Einar Ryvarden
11. mai 2000 - 15:54

Den teknologibaserte, norske industrien bidrar bare med 16 prosent av vår totale vareeksport. I Sverige står den for over 50 prosent. Samtidig som vi henger kraftig etter innen IT, viser den øvrige industri liten eller ingen vekst her i landet. Dette ifølge ferske tall Den Norske Dataforening har samlet inn.

- Vi har sovnet på oljeputen. Det gjør at vår framtidige velstand står i fare, sier professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI.

Norge har en meget lav andel kunnskapsbasert vareeksport i forhold til andre sammenliknbare land. I Japan er andelen hele 70 prosent, mens den i Tyskland og Sverige er på over 50 prosent. Også Finland og Danmark ligger langt foran, med henholdsvis 42 og 28 prosent. Mye av dette skyldes mangelen på avansert mekanisk industri i Norge, blant annet bilprodusenter. Men Norge eksporterer også lite på IT-siden.

- Dette i kombinasjon med mindre nyskaping enn i landene omkring oss, gjør at vi ikke har et bærekraftig BNP-nivå. Vi er fortsatt et utpreget råvareeksporterende land, sier Reve.

Handels- og næringsminister Grete Knudsen er enig.

- Som råvareleverandør av et knapphetsgode har vi utsatt mange av de nødvendige omstillinger vi står overfor, sier hun.

- Det er et problem for IT-bransjen at lederne hele tiden slåss mot dårlige rammevilkår og mangel på kvalifisert arbeidskraft, sier lederen i Den norske Dataforening, Svein Stavelin.

Stavelin mener at tallene viser at myndighetene nå må må gjøre dramatiske endringer for å sikre fremtidig vekst.

- Spesielt er det viktig at den regnskaps- og skattemessige håndteringen av opsjoner blir mest mulig på linje med land vi konkurrerer med. Det samme gjelder arbeidsgiveravgiften på verdi av opsjonene, sier han.

I Danmark får utenlandske selskaper svært gunstig beskatning over en periode, under forutsetning av at selskapet garanterer for verdiskaping i landet. Også enkeltmennesker innenfor EU og EØS slipper unna med flat beskatning på 30 prosent hvis de bor i Danmark i over tre år. Stavelin mener Norge burde kopiere denne ordningen.

- Vi må etablere et nytt næringsliv der vi får opp nyskapingseffekten, sier Reve.

- Dette innebærer at vi må dreie pengebruken vår over fra forbruk til investeringer. Vi må oppgradere kvaliteten på næringslivet ved å satse på utdanning og kompetanse. I tillegg må vi forbedre infrastrukturen og markedsføringen. I dag mangler vi motorene som skaper vekst i økonomien, mener han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.