BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norge langt bak Sverige på IT-eksport

Bare 16 prosent av Norges eksport kommer fra teknologibedrifter, mens Sverige kan briske seg med 50 prosent.

Den teknologibaserte, norske industrien bidrar bare med 16 prosent av vår totale vareeksport. I Sverige står den for over 50 prosent. Samtidig som vi henger kraftig etter innen IT, viser den øvrige industri liten eller ingen vekst her i landet. Dette ifølge ferske tall Den Norske Dataforening har samlet inn.

- Vi har sovnet på oljeputen. Det gjør at vår framtidige velstand står i fare, sier professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI.

Norge har en meget lav andel kunnskapsbasert vareeksport i forhold til andre sammenliknbare land. I Japan er andelen hele 70 prosent, mens den i Tyskland og Sverige er på over 50 prosent. Også Finland og Danmark ligger langt foran, med henholdsvis 42 og 28 prosent. Mye av dette skyldes mangelen på avansert mekanisk industri i Norge, blant annet bilprodusenter. Men Norge eksporterer også lite på IT-siden.

- Dette i kombinasjon med mindre nyskaping enn i landene omkring oss, gjør at vi ikke har et bærekraftig BNP-nivå. Vi er fortsatt et utpreget råvareeksporterende land, sier Reve.

Handels- og næringsminister Grete Knudsen er enig.

- Som råvareleverandør av et knapphetsgode har vi utsatt mange av de nødvendige omstillinger vi står overfor, sier hun.

- Det er et problem for IT-bransjen at lederne hele tiden slåss mot dårlige rammevilkår og mangel på kvalifisert arbeidskraft, sier lederen i Den norske Dataforening, Svein Stavelin.

Stavelin mener at tallene viser at myndighetene nå må må gjøre dramatiske endringer for å sikre fremtidig vekst.

- Spesielt er det viktig at den regnskaps- og skattemessige håndteringen av opsjoner blir mest mulig på linje med land vi konkurrerer med. Det samme gjelder arbeidsgiveravgiften på verdi av opsjonene, sier han.

I Danmark får utenlandske selskaper svært gunstig beskatning over en periode, under forutsetning av at selskapet garanterer for verdiskaping i landet. Også enkeltmennesker innenfor EU og EØS slipper unna med flat beskatning på 30 prosent hvis de bor i Danmark i over tre år. Stavelin mener Norge burde kopiere denne ordningen.

- Vi må etablere et nytt næringsliv der vi får opp nyskapingseffekten, sier Reve.

- Dette innebærer at vi må dreie pengebruken vår over fra forbruk til investeringer. Vi må oppgradere kvaliteten på næringslivet ved å satse på utdanning og kompetanse. I tillegg må vi forbedre infrastrukturen og markedsføringen. I dag mangler vi motorene som skaper vekst i økonomien, mener han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.