Norge må ta et nasjonalt sikkerhetsløft

Norge må ta et nasjonalt sikkerhetsløft

- Norge er en versting-nasjon hva datasikkerhet angår, mener IKT-Norges Per Morten Hoff. Nå tar han til orde for et nasjonalt løft for IT-sikkerhet.

- Vi i bransjen må nå selv ta ansvar, ellers risikerer vi rett og slett at IT som verktøy kommer i vanry og vi mister tillit, sa Per Morten Hoff under en pressekonferanse i Oslo i dag.

Hoff baserer sin kritikk om at "Norge er en versting-nasjon" på den kommende EITO-rapporten, der det ifølge IKT-Norges generalsekretær slås fast at Norge er det land i EU/EØS som bruker minst på IT-sikkerhet.

- Ifølge Norman er 55 prosent av alle PC-er som kommer inn til reparasjon slått ut på grunn av virus. I snitt utsettes hver sjette PC for virus, og vi opplever en ekstrem økning i aktive innbruddsforsøk. I tillegg er det mange mørketall her - de færreste ønsker å vise at man er tatt med buksa nede, dermed forblir mange datainnbrudd aldri anmeldt eller rapportert, mener Hoff.

Han minner også om at Danmark - som en følge av sin støtte til USAs krig mot Irak - i disse dager blir utsatt for tidenes mest omfattende virusangrep. - Hva med Norges rolle som fredsmegler, som hvalfangstnasjon eller andre potensielt ømfintlig politiske saker - er vi forberedt på tilsvarende trusler? Svaret er NEI!, mener Hoff som plasserer Norge på den definitive "naivitetstoppen":

- Vi tror vi er vesentlig sterkere og flinkere enn det vi faktisk er, tordnet Hoff, som hadde fått med seg representanter fra blant andre Norman ASA og EUnet til å snakke om de konkrete virus- og hackertruslene norske bedrifter i stadig økende grad merker på kroppen.

For nettopp EUnet og Norman viser i praksis at det er samarbeid som må til for å få bukt med den sterkt økende virusplagen. Den 15. januar i år inngikk selskapene et samarbeid som gjør det lettere for EUnets kunder å beskytte seg mot virus; EUnet Virus-Scan, som tjenesten heter, er basert på Normans såkalte NVCNet-teknologi. Tjenesten virker slik at den skanner for virus på inn- og utgående mail på bedriftens domene.

- Både mail og vedlegg sjekkes. Vi vil varsle om at mailen er infisert, dersom det er tilfelle. Vi hjelper så kunden med å slette viruset dersom man ønsker det, og i tillegg sender vi ut månedlig statistikk over antall mail, antall smitteteilfeller og virustype til kunden, forteller EUNet-direktør Steffen Hellum (bildet til høyre - fra IKT-Norges webcast) som understreker at sanntidssøket ikke går utover nettverksytelsen til kunden.

- Dette er veien vi må gå, ISP-ene må ta et større ansvar for å få stoppet ondsinnet kode på et tidligere stadium, sier Hellum.

Sammen med nevnte IKT-Norge og Norman hadde Hellum & Co fått med seg Siemens Business Services i dagens 'opprop' for et nasjonalt IT-sikkerhetsløft.

Siemens Business Services har i samarbeid med Norman opprettet en landsdekkende virusberedskap, der kompetansen blant annet er hentet inn vha Norges og Normans første virus-laboratorium for live-testing av datavirus.

Til toppen