Norge nest dyreste surfeland i Europa

Bare Polen har dyrere surfetilbud på Internett enn Norge.

Bare Polen har dyrere surfetilbud på Internett enn Norge.

Dette viser en ny undersøkelse fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Undersøkelsen er gjort med utgangspunkt i 40 timers oppkoblingstid i mars i år, og i regnestykket inkluderes både abonnementsavgiften, samtaleavgiften og avgiften som Internett-aktøren tar. I undersøkelsen har OECD brukt landets største operatør, som for Norge betyr Telenor.

I mars 2000 koster det 63 dollar å surfe 40 timer på Internett i Norge. De sammenliknbare prisene viser at tilsvarende kostnad for svenske brukere er 42 dollar, mens tyrkerne slipper unna med 20 dollar. Aller dyrest er Japan, hvor man må ut med hele 84 dollar. Polen ligger så vidt over Norge, med 68 dollar.

Telenor Nextra er landets største Internett-aktør. Selskapets kommunikansjonsdirektør, Arne Cartridge, er overrasket over resultatet.

- Vi stiller oss undrende til at Norge er så dyrt. Ut fra den informasjonen vi har hatt til nå trodde vi Norge befant seg et sted midt på treet, sier Cartridge i en pressemelding fra Newswire. Han vedgår at det vil være klart konkurransehemmende for Norge å ha svært høye priser på Internett og lover å se nærmere på forholdet.

Blant de som reagerer på prisene fra OECD-undersøkelsen er Den norske dataforening (DND). Nestleder Nils Petter Sundby sier at Norge risikerer handelslekkasje til Sverige også på dette området. Han tror imidlertid de nye tallene kan føre til at norske leverandører blir tvunget til å gjøre noe med prisene.

- E-handel og Internett er blant de fremste satsingsområdene framover. I et internasjonalt marked er den høye prisen en kraftig konkurransehemmer for norske bedrifter, sier Sundby. Han mener det er særlig betenkelig at Sverige har langt lavere kostnader på nettbruk enn Norge.

- Den nye regjeringen har allerede vist ansvar for IT-politikken. Jeg håper på et initiativ for å få ned prisene. Men selvsagt er dette først og fremst noe Telenor og de andre leverandørene må ta konsekvensen av, sier Sundby.

Undersøkelsen baserer seg på betalte Internett-abonnement hos Telenor Nextel, og ikke på gratistilbud som det har blitt mange av i markedet siden august i fjor. For flere av landene i undersøkelsen trekker det ned at alle Internett-abonnement er gratis, som for eksempel i Belgia, Sveits og Italia.

Til toppen