JUSS OG SAMFUNN

Norge og Sverige drøfter overvåking

Statsråd Ketil Solvik-Olsen tar opp saken med svensk kollega.

Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd skal tirsdag møte samferdselsstatsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) for å drøfte svenskenes overvåking.
Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd skal tirsdag møte samferdselsstatsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) for å drøfte svenskenes overvåking. Bilde: Bobbo Lauhage/All Over Press og Stortinget
3. des. 2013 - 08:14

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) skal tirsdag møte Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd for å drøfte overvåking.

Bakgrunn for saken er at Sverige i 2008 vedtok en overvåkingslov som gir Försvarets radioanstalt (FRA) full tilgang til innholdet i mesteparten av nordmenns kommunikasjon som passerer riksgrensen. En stor andel av norsk telefon- og datatrafikk mellom Norge og utlandet går via Sverige.

Dette er også bakgrunn for at Venstre har engasjert seg. Partiet mener løsningen vil være å legge en ny internettkabel fra Norge direkte til det europeiske fastlandet, for å unngå å sende trafikken via Sverige, skriver Dagens Næringsliv.

– Etter de siste måneders overvåkingsavsløringer kan vi ikke lenger tro at fremmede makter lar være å hente inn informasjon utelukkende fordi det er ulovlig, sier Iselin Nybø (V), som har ansvar for Venstres personvernrelaterte saker på Stortinget.

Hun sier Venstre mener det nå er på høy tid å få på plass alternative kabler som går utenom Sverige, og begrunner behovet med ytringsfrihet og rett til personlig kommunikasjon.

Den norske IT-næringen, ved generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge, støtter Venstres engasjement. Det har for eksempel vært fullt mulig for Sverige å følge med på Norges anbudsrunder i forbindelse med innkjøp av jagerfly, gitt dagens infrastruktur, mener Hoff.

– Norge burde sikre at vi har kapasitet ut av landet som vi rår over 100 prosent selv. Vi bør ha egne linjer som går direkte til kontinentet. Svenskene kan i dag avlytte og snoke i kommunikasjon som berører Sveriges vesentlige interesser, sier han. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.