Juss og samfunn

Norge og verden som tema for Internett-galla

15. februar braker Internett-bransjens svar på Oscar-utdelingen løs i Oslo. I år stiller blant annet 'gulltaggerne' spørsmålet; Er Norge e-modnet? Gulltaggen skal nemlig ikke være bare glamour og festivitas.

Sigvald Sveinbjørnsson
20. jan. 2001 - 07:04

For tredje gang blir Internett-bransjens Oscar, Gulltaggen, arrangert. I år vil arrangørene, med Olav Folkestad (BEKK Consulting AS), Ole Tom Seierstad (Microsoft) og Odd Martinsen (marchFIRST) i spissen, sørge for att Gulltaggens seminar skinner klarere og mer fristende enn noen gang.

- Det er behov for en egen markering for denne bransjen, sier Olav Folkestad, administrerende direktør i Internett-konsulentselskapet BEKK, til digitoday.no.

- Det er en stor bransje, som spenner både fra IT-bransjen til reklamebransjen, istemmer Odd Martinsen, som leder MarchFirst i Norge.

digitoday.no har fått presentert programmet for i år, og denne gangen skal Gulltaggen-arrangøren bli mer kritisk overfor sin egen virkelighet, sine rammevilkår og bransjens utfordringer.

For Internett-bransjen er ikke det den en gang var, sier Folkestad, noe som Ole Tom Seierstad ved Microsoft Norge sier seg enig i.

- Nå kommer de store bedriftene inn på banen. Bare se hvordan TV 2 og DnB har posisjonert seg, sier han.

Bredbånd er ett av tre temaer som skal tas opp den femtende februar på Gulltaggen-seminaret i Colosseum Kino. Her kommer blant andre Stig Eide Sivertsen fra Telenor Broadband Services AS, Finn H. Andreassen fra Cee.tv, Gunnar Stavrum fra TV 2 Interaktiv og representanter fra kabelselskapene UPC og Bredbåndsfabrikken .

- Det skal ikke være en debatt om hva som er bredbånd eller den typen ting. Det som er viktig er å få svar på hvordan aktørene ser for seg forholdet til kundene eller hva de kommer til å levere i nettene, sier Folkestad.

Seierstad legger til at han ser for seg den samme kampen som herjet Internett-bransjen fra 1995 og utover: Hvem skal eie kundene? De med aksess eller de med innhold? Vil man gå på AOL-Time Warner for å se en film, eller til TV 2?

Det neste spørsmålet seminaret skal stille: Henger Norge med?

Odd Martinsen sier at bedrifter i Norge ikke tar e-business inn over seg. De har noen enkle e-handelskonsept, og de har satt i gang noen pillotprosjekter. Men det er fortsatt få selskaper som tar den helt ut og endrer sine forretningsprosesser i takt med ny teknologi, som har gitt næring til et nytt metodeverk for å tenke forretninger.

- I Norge har man ikke kommet langt nok i forhold til resten av Europa. Her i Norge har jeg en følelse av at bedriftene tenker: "Vi kommer til å øke omsetningen med ti prosent neste år - og det er vi fornøyd med," sier Martinsen til digitoday.no.

- Norge er store på råvarer men vi er ikke særlig god på raffinering. Vi sender råvarene til utlandet, og får tilbake ferdige produkter, sier Martinsen. - Er ikke det definisjonen på et U-land, akkompagnerer Folkestad.

Blant annet skal europasjef for Folkestad og BEKKs nye eier, amerikanske C-Bridge, Egil Riisnes, snakke om temaet, samt at zoomit.com-sjef Johan Dolven og digitodays egen konsernsjef Jens Kanden skal diskutere om dette temaet.

I den siste sesjonen skal Gulltaggen-arrangørene stille politikere til veggen. Spørsmålet som blant andre Tore O. Sandvik, regjeringsoppnevnt IT-rådgiver, NHOs viseadministrerende direktør Kristin Clemet, IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff skal debattere er de politiske sidene ved Internett-bransjen i Norge.

- I Norge er det jo slik at man sitter på hver sin tue og sysler med sitt. Krangelen mellom Clemet og Hoff i digitodays spalter er et eksempel på dette, sier Folkestad. - Et annet eksempel, innskyter Martinsen, er at man har hatt en regjeringsoppnevnt IT-statsråd i Sverige i flere år. I Norge fikk vi vår oppnevnt for ikke mange månedene siden.


Arrangørene tror at henimot 200 innsendte bidrag vil komme inn til Gulltaggen. I åtte klasser kan de innsendte konkurrere om de gjeve Gulltaggen-prisene, for en løsning, tjeneste eller webprodukt som er helt noe for seg selv. Søknadsfristen er ennå ikke gått ut, opplyser arrangørene.


Allerede har 700 mennesker meldt seg på arrangementet, men det er ventet at rekorden fra 1999 vil slås, da kom 850 Internett-bransjefolk til arrangementet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.