Norge stenges ute fra EU-domenet

EU-kommisjonen slår fast at bare EU-medlemmer kan bruke .eu-domenet.

EU-kommisjonen slår fast at bare EU-medlemmer kan bruke .eu-domenet.

Norske bedrifter vil, men får ikke lov til å bruke det europeiske internettdomenet .eu. Norske myndigheter mener EUs nekt er lovstridig.

Siden desember i fjor har alle bedrifter i EU-landene kunnet opprette nettsteder under det europeiske nettdomenet .eu. Men norske bedrifter får ikke bruke domenet, selv om Norge er tilknyttet EØS-avtalen. EU krever nemlig at bedriften må tilhøre et EU-land, skriver Nationen.

– Dette er et handelshinder og strider imot retten til lik konkurranse. Det er klart en ulempe for norske bedrifter, sier seniorrådgiver Runar Jensen i EØS-seksjonen i Utenriksdepartementet (UD).

Han tror kampen er tapt når det gjelder retten til å benytte eu.-domenet for norske bedrifter.

– Uansett hvordan man argumenterer, vinner alltid EU-kommisjonen. Den greier alltid å spa fram argumenter som den mener veier tyngre, sier Jensen.

EU-kommisjonen har tilbudt bedrifter i EØS-land underdomenet eea.eu, men dette er ikke godt nok for Norge.

– Vi har hele tiden ment at det er hjemmel for domenet .eu i EØS-avtalen. EU er veldig opptatt av hva som bør være våre plikter, men ikke våre rettigheter. Mange EU-land lurer på hvorfor Norge skal ha denne rettigheten, sier seksjonssjef Anne Beth Lange i Post- og teletilsynet.

Samtidig får ingen med adresse utenfor Norge, tilgang til det norske .no-domenet. Lange avviser at dette kan ha provosert EU til å nekte Norge tilgang til EUs eget domene.

    Les også:

Til toppen