JUSS OG SAMFUNN

Norge størst på Internett-handel

Nordmenn bruker Internett oftere og handler langt mer enn våre nordiske naboer, viser ferske tall fra MMI.

Einar Ryvarden
22. okt. 1999 - 15:08
Promisekjøpebruke

Ingvar TjørstheimNorsk Regnesentral
Les om Promise-konferansen førstkommende torsdag::
Europas mektigste IT-mann til Oslo
digi.no


Finland var størst på tilgang - hele 58% av den voksne befolkningen har tilgang til Internett hjemme, på jobb eller på skole. Men finnene bruker ikke det IT-utstyret de har kjøpt. Her leder Sverige: 46 prosent av svenske bruker Internett mer enn en gang i måneden, mens tallet for Norge og Finland er 38 prosent.

Spør man om daglig bruk, rykker Norge forbi Finland. 20 prosent av den norske befolkningen bruker Internett hver dag, mens tallet i Sverige er 27 og Finland 17. Stemmer tallene, er 720.000 nordmenn ute på Internett hver dag.

Hittil har det het seg at nordmenn bare leser og snuser på internett, men undersøkelsen avdekker at det er nordmenn som handler mest. Tallene viser at 17 prosent av den voksne norske befolkningen har handlet en vare, tjenester eller en billett på Internett en eller annen gang. I Sverige faller tallet til 14 prosent og i Finland er det bare 12 prosent som svarer ja.

Undersøkelsen, gjennomført av MMI her i Norge, viser også at stadig større deler av den norske befolkningen får datamaskin.

Det er nå bare 31 prosent som sier de ikke har tilgang på PC. 40 prosent sier de har datamaskin hjemme, 28 prosent på jobben og 14 prosent sier at de har en både hjemme og jobb. 9 prosent sier de har tilgang på datamaskin et annet sted, det vil si blant annet på skolen.

Det er trolig første gang man har fått et tall på hvor mange nordmenn som har en PC på jobb. Til tross for at vi er på vei inn i informasjonssamfunnet, har nok mange lett for å glemme at 72 prosent ikke sitter foran en skjerm store deler av dagen.

Men antall PC-brukere er i kraftig vekst, for MMI gjennomførte nøyaktig samme undersøkelse i desember i fjor. I september i år svarer 69 prosent at de har tilgang på en datamaskin, mens i desember i fjor var tallet 60 prosent. Dette er en vekst på 26 prosent.

Den store veksten skyldes trolig to faktorer: De gunstige skatteordningene som fører til hjemme-PC-ordninger og at stor oppmerksomhet rundt internett får mange til å kjøpe seg maskin hjemme.

MMI-tallene viser en dobling i bruk av Internett-bank. Nå bruker 475.000 nordmenn Internett til bankoppdrag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra