Norge tilbake på topp med e-forvaltning

Norge la bak en stund, men nå er vi blant EUs absolutt flinkeste innen offentlige e-tjenester.

Norge tilbake på topp med e-forvaltning

Norge la bak en stund, men nå er vi blant EUs absolutt flinkeste innen offentlige e-tjenester.

For sjette år på rad analyserer Capgemini hvor flinke myndighetene i EU-landene er til å tilby offentlige tjenester på Internett.

Blant 28 EU/EØS-land kapret Norge en femte plass, og er på vei oppover etter en nedgang året før. Sverige slår oss med en fjerdeplass, men Norge har gått forbi både Danmark og Finland som havnet på henholdsvis niende og tiende plass.

Det er også interessant å se at Norge nå har slått Storbritannia med en plass. England og Canada har begge vært land som har toppet denne statistikken med sine borgerportaler som har vært operative over flere år.

Tidligere moderniseringsminister Morten Andreas Meyer brukte nettopp den engelske borgerportalen som mal til den norske borgerportalen MinSide i sin tid, som ironisk nok igjen er utsatt.

Østerrike kom helt i teten i undersøkelsen, etterfulgt av Estland på andreplass, Malta på tredje, Sverige på fjerde og altså Norge på femteplass. I Østerrike er nå rundt 80 prosent av de offentlige tjenestene tilgjengelig for landets borgere.

Årets undersøkelse viser at Norge scorer dårlig på pass, førerkort og kjøretøyregistrering, mens det er fullt score for selvangivelse, arbeidsformidling, arbeidsledighetsbrygd, studielån og byggetillatelse.

Det ble i sommer gjort kjent at MinSide og sikkerhetsløsningen for elektronisk signatur igjen er utsatt.

Nå lover fornyingsminister Heidi Grande Røys å rydde opp. Til Aftenposten sier hun årets undersøkelse er en inspirasjon til arbeidet videre.

Hun håper å få på plass en midlertidig løsning med pin-koder i løpet av året.

Det jobbes også med en sikkerhetsportal for offentlig sektor. Grande Røys vurderer borgerkort med en elektronisk brikke som innebærer at hver nordmann får et kort som gir sikker tilgang til alle elektroniske tjenester for det offentlige.

Her er rangeringen (Capgemini):

 1. Østerrike
 2. Estland
 3. Malta
 4. Sverige
 5. Norge
 6. Storbritannia
 7. Frankrike
 8. Slovenia
 9. Danmark
 10. Finland
 11. Portugal
 12. Italia
 13. Spania
 14. Nederland
 15. Irland
 16. Ungarn
 17. Island
 18. Tyskland
 19. Belgia
 20. Litauen
 21. Kypros
 22. Hellas
 23. Tsjekkia
 24. Luxembourg
 25. Polen
 26. Slovakia
 27. Sveits
 28. Latvia
Til toppen