Norge tilbys HP-servere med Xeon 64-bit

HP Norge kan levere de nye ProLiant-serverne med Intels hybride 32/64 biters Xeon-prosessor.

Internasjonalt ble serverne lansert for to uker siden. Fra i dag er de tilgjengelig for levering til norske kunder.

De nye ProLiant-serverne fra Hewlett-Packard er utstyrt med såkalte «Nocona» prosessoren som Intel utviklet for å møte den direkte trusselen fra AMDs Opteron-brikke. Nocona er konstruert etter det samme prinsippet som Opteron, slik at brukerne kan kjøre en blanding av 32 biters og 64 biters programvare på samme maskin, og oppnå effektiv ytelse under en trinnvis overgang til 64 biters databehandling.

Det offisielle navnet på Intels hybride 32/64 biters Xeon-variant er «Extended Memory 64 bit Technolgy», forkortet EM64T. I motsetning til Itanium-arkitekturen, men i likhet med Opteron, tilbyr EM64T en effektiv kjøring av 32 biters programvare. EM64T og Opteron er ikke mer forskjellige enn at de kan kjøre applikasjoner om hverandre.

HPs EM64T-servere er alle toveis maskiner, og kommer i fem hovedvarianter: to for montering i rack (DL380 G4 og DL360 G4), to som kan stå alene og også monteres i rack (ML370 G4 og ML350 G4), og bladserveren BL20p G3. Plattformene er Windows og Linux.

De nye ProLiant-serverne innebærer at HP-kunden gis valget mellom to svært like arkitekturer fra de arge konkurrentene Intel og AMD.

– Valget må være kundens, sier senior produktsjef i HP Norge, Jan Fredrik Gunvaldsen, til digi.no. – AMD er sterke på høyytelsesklynger («high performance clustering»), mens Intel kanskje vil være mer typisk for normale løsninger. Intel har høyere klokkefrekvens og kan være bedre på rå prosessorkraft, mens AMD er kanskje bedre hvis du har mer minneintensive løsninger.

Som priseksempel på de nye EM64T-serverne viser Gunvaldsen til DL380, som med én 3,4 GHz prosessor og 1 GB minne har en veiledende pris på 28.000 kroner eks mva.