Norge tok bronse i informatikk-OL

Johan Sokrates sikret Norges beste plassering på ti år.

Norge tok bronse i informatikk-OL
Dypt konsentrerte deltakere under informatikk-OL som i år ble avholdt i Taiwans hovedstad Taipei. Bilde: IOI2014

Denne uken har over 300 unge talenter i programmering konkurrert mot hverandre i den internasjonale informatikkolympiaden i Taipei i Taiwan.

Sett med norske øyne ble årets informatikk-OL, det 26. i rekken, et skikkelig lysglimt etter flere års lite oppløftende resultater.

Endelig klarte det norske laget, bestående av elever fra videregående skole, å bringe tilbake edelt metall. Sist det skjedde var i 2004.

Det var Johan Sokrates Wind fra Kongsbakken videregående som sørget for den bragden. Etter to dagers heftig utvikling og debugging oppnådde han 278 av 600 poeng.

Det holdt til 115. plass av 311 deltakere ifølge den offisielle resultatlisten, men enda viktigere: det holdt til bronsemedalje.

Forklaring følger: I realfagsolympiadene får den beste tolvtedelen gull. Videre får de neste 2/12 sølv og deretter bronse til 3/12 av deltakerne. Den siste halvparten av deltakerne med dårligst score (6/12) får ikke medalje.

– Johan klarte dessuten å løse en av oppgavene perfekt. Det er en sjeldenhet i Norge. Vi gratulerer, skriver Norsk informatikkolympiade (NIO) i en kunngjøring.

NIO har publisert en rekke bilder og artikler fra olympiaden på sitt nettsted.

Tre deltakere fra henholdsvis Australia, USA og Kina klarte i år kunststykket å gå gjennom konkurransen uten et eneste poengtrekk.

Alle som vil kan selv prøve seg på oppgavene, som er publisert under en creative commons-lisens.

    Les også:

Les mer om: