DEBATT

– Norge trenger bredbåndsplan

Avsporing å snakke om «tre stamnett» sier Toril Nag, Lyse, og Tore Kristoffersen, Altibox.

Toril Nag og Tore Kristoffersen mener Norge trenger en nasjonal bredbåndsplan, slik Venstre foreslår.
Toril Nag og Tore Kristoffersen mener Norge trenger en nasjonal bredbåndsplan, slik Venstre foreslår. Bilde: tv: Per Ervland, th: Chris André Brombach
20. mars 2014 - 16:43

Toril Nag, konserndirektør Tele i Lyse Energi, og Tore Kristoffersen, teknologidirektør i Altibox, har gått sammen om denne replikken til debattinnlegget fra Per Morten Torvildsen i Broadnet, – Trenger ikke tre stamnett i Norge.

Stortinget behandler for tiden Venstres forslag om en nasjonal bredbåndsplan. Ett av tre hovedpunkter i denne planen tar utgangspunkt i at de fleste samfunnskritiske mobil- og nødnett-tjenester i dag på en eller annen måte er avhengig av Telenors infrastruktur. Ut fra et sårbarhets- og sikkerhetsperspektiv tar forslagsstillerne til orde for at det offentlige, i samspill med næringen, bidrar til at det etableres et robust og helhetlig landsdekkende alternativ til Telenors nett.

Lyse mener det er viktig at en ny nasjonal bredbåndsplan inneholder tydelige politiske mål og strategier for hvordan den digitale sårbarheten i Norge kan reduseres. Vi undres derfor over at andre toneangivende aktører i telekommarkedet forsøker å avspore debatten om en helhetlig plan for sikkerhets- og sårbarhetsutfordringer knyttet til samfunnskritisk teleinfrastruktur gjennom utsagn som «vi trenger ikke tre stamnett i Norge».

Norge trenger planen, og da er det nødvendig å vurdere de alternativene vi har for å øke robustheten. Hvor mange stamnett vi har behov for, hvilken struktur de har og hvilke krav som skal stilles til dem, er en del av dette planarbeidet. Relevante aktører som kan sikre en best mulig stamnett-struktur, er et annet.

Lyse og våre partnere i Altibox er med vår nasjonale posisjon og vårt betydelige nett som dekker store deler av Norge allerede godt posisjonert for å bidra til økt robusthet i den norske teleinfrastrukturen. Vi ønsker å spille på lag med både sentrale og lokale myndigheter, og andre markedsaktører, for å sikre at vi får en løsning for digital infrastruktur som Norge fortjener, og som har en robusthet som gjør oss mindre skadelidende ved uforutsette hendelser i fremtiden.

Delta i debatten
Informasjon om debattinnlegg og kronikker i digi.no

Alle innlegg må sendes til redaksjon@digi.no. Husk å legge ved et portrettbilde. Vi forbeholder oss retten til å redigere innsendt materiale.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.