ANALYSER

Norge «uforberedt» på morgendagens nett

Dankes ut av Bulgaria og Romania, som har skjønt at bredbånd gir økonomisk utvikling.

Målt bredbåndskvalitet i 72 land gruppert etter grad av allmenn økonomisk utvikling. Grafen viser hvilke land som faktisk satser spesielt på bredbånd for å fremme sin økonomiske utvikling.
Målt bredbåndskvalitet i 72 land gruppert etter grad av allmenn økonomisk utvikling. Grafen viser hvilke land som faktisk satser spesielt på bredbånd for å fremme sin økonomiske utvikling. Bilde: Said School of Business
18. okt. 2010 - 11:00

På oppdrag fra Cisco har britiske University of Oxford (Saïd Business School) levert sin tredje årlige undersøkelse av kvaliteten på bredbånd verden over: Broadband Quality Study.

Undersøkelsen er gjort i 72 land og 239 byer, og bygger på 40 millioner ytelsestester gjort i løpet av forsommeren i år.

Norge havner på 11. plass i den globale rangering, ned én plass sammenliknete med fjorårets undersøkelse.

Bredbåndskvalitet og penetrasjon i 72 land. (BQS står for Broadband Quality Study.) Norge er ikke lenger blant de ti beste. <i>Bilde: Said School of Business</i>
Bredbåndskvalitet og penetrasjon i 72 land. (BQS står for Broadband Quality Study.) Norge er ikke lenger blant de ti beste. Bilde: Said School of Business

I undersøkelsens vurdering av i hvor stor grad et lands bredbåndsinfrastruktur er beredt på morgendagens nettjenester, havner Norge i gruppen for de nest beste.

I tetgruppen er alle de øvrige nordiske landene, samt blant annet Latvia, Bulgaria, Romania og Litauen, altså land som ifølge rapporten i praksis satser på bredbånd for å utvikle sin økonomi. Rangeringen ser slik ut:

14 land har en infrastruktur som er beredt på morgendagens tjenester. Norge er ikke blant dem. <i>Bilde: Said School of Business</i>
14 land har en infrastruktur som er beredt på morgendagens tjenester. Norge er ikke blant dem. Bilde: Said School of Business

Skillet mellom det som kreves av bredbåndskvalitet for henholdsvis dagens og morgendagens tjenester, illustreres slik:

Slik defineres forskjellen på dagens og morgendagens krav til bredbåndskvalitet. <i>Bilde: Said School of Business</i>
Slik defineres forskjellen på dagens og morgendagens krav til bredbåndskvalitet. Bilde: Said School of Business

Samlet har bredbåndskvaliteten økt med 48 prosent siden 2008. Denne konklusjonen belegges slik:

  • Gjennomsnittlig global nedlastingshastighet har økt med 49 prosent på tre år (3271 kilobit per sekund i 2008, 4882 kilobit per sekund i 2009 og 5920 kilobit per sekund i 2010).
  • Gjennomsnittlig global opplastingshastighet har økt med 69 prosent på tre år (794 kilobit per sekund i 2008, 1345 kilobit per sekund i 2009 og 1777 kilobit per sekund i 2010).

Sør-Korea troner øverst på listen over land med best bredbånd for andre år på rad. Sør-Korea har satt en ny verdensstandard med 100 prosent bredbåndsdekning og gjennomsnittlig nedlastingshastighet på 33,5 megabit per sekund. Utenom Sør-Korea, har også Hongkong, Island, Luxemburg og Malta har 100 prosent bredbåndsdekning.

Undersøkelsen viser ellers at forsinkelsen i mobilt bredbånd er globalt sett redusert med 45 prosent på ett år, fra 1313 millisekunder til 724 millisekunder.

Administrerende direktør Jørgen Myrland i Cisco Norge sier i en kommentar til undersøkelsen at han er tilfreds med utspill og initiativ som regjeringen nylig har fremmet innen utbredelse av elektronisk kommunikasjon og tilgang til bredbånd.

– Vi håper at studien [Broadband Quality Study] bidrar til å gi bedre innsikt for hvordan teknologi kan gi bedre samhandling, både privat og profesjonelt, og dermed sikre at Norge kan lykkes enda bedre som kunnskapsøkonomi, sier Myrland.

Statsrådene Rigmor Aasrud (Fornyingsdepartementet), Magnhild Meltveit Kleppa (Samferdselsdepartementet) og Liv Signe Navarsete (Kommunaldepartementet) et brev til alle ordførere og rådmenn i norske kommuner og fylkeskommuner for å etterlyse økt tilrettelegging for bredbåndsutbygging. Brevet understreker regjeringens mål om å bygge bredbånd med større kapasitet til å møte fremtidige behov innen skole, helse, næringsliv og husholdninger i hele landet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.