Norge unngår svensk nødnett-problem

Mange kommunere i Sverige sier de ikke vil ha råd til å bruke det nye nødnettet. Dette unngår Norge.

Mange kommunere i Sverige sier de ikke vil ha råd til å bruke det nye nødnettet. Dette unngår Norge.

En rekke europeiske land, deriblant Norge og Sverige, arbeider nå med å lage et digital, avlytningssikkert og funksjonsrikt samabandsnett for sine blålysetater - politi, brannvern og sykebilene.

Nettene er dyre, for i praksis bygger man et nytt landsdekkene mobilnett reservert for noen titusen brukere. Men i Sverige bretter det seg ut et problem. Nettet skal finansieres av brukerne, det vil si den enkelte kommune som får en doblet brukspris. Dette sier nå mange svenske kommuner at de ikke har råd til, skriver nyteknik.se.

Finansieringsmodellen har utløst en krangel om mer penger fra staten og mulighet for andre brukere som kan være med på å betale regning.

Dette problemet er unngått i Norge, forteller Justisdepartements leder for nødnettet, Tor Helge Lyngstøl, til digi.no. For her i Norge har Staten tatt hele regningen, nettopp for å unngå debatt om hvem og når

- Staten skal finansiere det komplett nettet i Norge, inkludert kommunikasjonssentraler og mobiltelefonene. Kommunene og andre brukere vil dermed bare betale for driften og den vil neppe bli dyrere enn hva de betaler i dag, forklarer Lyngstøl til digi.no.

Til toppen