BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norge utenfor Suns europeiske grid-tjeneste

Offentlig byråkrati skal være årsaken til at Norge ikke får tjenesten som nå er utvidet til flere EU-land.

4. mai 2007 - 13:46

En av kongstankene til Sun-gründer Scott McNealy var å tilby CPU-kraft til én dollar per time. Etter langvarige forberedelser, ble tjenesten med det passende navnet Network.com åpnet tidlig i fjor sommer.

I tillegg til ren regnekraft tilbyr Network.com blant annet verktøy for rask produksjon av 3D-innhold, flere pakker for Finite Elements-beregninger og for lineær programmering, en applikasjon for simulering av elektroniske kretser, samt pakker for miljømodellering, bioinformatikk, sekvensanalyser, kjemi med mer.

I går ble grid-tjenesten endelig utvidet til flere land, nærmere bestemt 16 EU-medlemmer – Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike – samt Australia, Canada, India, Japan, Kina, New Zealand og Singapore.

Som man ser, glimrer ikke-EU-landet Norge med sitt fravær.

– Jeg har også stilt meg spørsmålet om hvorfor Norge ikke kom med i denne første store utvidelsen av tjeneste, sier Jens-Petter Mathisen i Sun Norge til digi.no. – Utvidelsen har vært heftet med en rekke problemer rundt skatter og avgifter, blant annet merverdiavgift. Det har krevd store ressurser å møte det offentlige byråkratiet i alt dette. Det kan være bakgrunnen for at Norge ikke er med i denne omgangen.

Mathisen sier det generelt sett har tatt lenger tid enn ventet å få til utvidelsen. Han ser fram til at det ordner seg, og Network.com også kommer til Norge.

Samtidig med utvidelsen, er det et tilbud til nye kunder: 200 timers gratis bruk.

Det er også ny funksjonalitet: En egenskap kalt «Internet access» innebærer at brukere kan lage applikasjoner beregnet på kjøring på Network.com, som trygt kan hente data og tjenester over Internett.

Det innebærer blant annet at applikasjoner som kjører på griden, fritt kan bruke webtjenester fra alle mulige kilder.

I tillegg til å gi brukerne nye muligheter for å bygge fleksible tjenester på griden, tenker Sun seg at Network.com også selv kan benytte seg av egenskapen til å realisere helt nye ideer.

En annen ny tjeneste, som foreløpig bare er i beta og tilbys et begrenset antall brukere, er tilgang til programmeringsgrensesnitt (API-er) som åpner for avansert samspill mellom griden og kundens eget IT-anlegg.

Grensesnittene gjør det mulig å automatisere utveksling av data, applikasjoner og resultater mellom Network.com og en bedrifts egen datasentral. Det kan blant annet brukes til automatisk å overføre oppgaver til Network.com når belastningen på ens egen datasentral blir for stor, heter det i beskrivelsen fra Sun.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.