JUSS OG SAMFUNN

Norge verdensmester i Wikipedia

Flere aktive bidragsytere fører oss helt til topps.

5. mai 2011 - 08:40

Bokmålsutgaven av Wikipedia består i skrivende stund av 299.726 artikler. Trolig runder oppslagsverket 300.000-merket på lørdag.

Til sammenligning finnes det drøyt 3,6 millioner engelske artikler i det nå ti år gamle nettleksikonet. Sommeren 2004 besto den engelskspråklige versjonen av like mange oppslag som bokmålsvarianten gjør nå.

I flere år siden oppstarten i 2001 lå utgaven på bokmål nærmest uvirksom, men brukerbidragene tok seg kraftig opp i 2004. Siden har det ballet på seg. For tiden vokser den med rundt 45.000 artikler i året.

Verdensmester

De mange aktive norsktalende brukerbidragene gjør oss til verdensmestre i Wikipedia. Ingen andre større språkgrupper gjør flere bidrag – målt i forhold til antallet som taler språket. I sammenhengen ligger vi hårfint foran Island.

Målt i antall artikler er bokmål-Wikipedia verdens 14. største språkversjon, også det en bragd av et folk som tross alt ikke teller så mange.

– Utviklingen har vært helt fantastisk, på bare sju år har tusener av frivillige bygd Norges største kunnskapsbase. Frivillige jobber dag og natt uten ett øre i betaling, og når vi når slike milepæler, får vi lønn for strevet, sier styreleder Jarle Vines i Wikimedia Norge i en pressemelding.

Samtidig nærmer boksmålsutgaven seg nok en milepæl: Innen kort tid vil over 200.000 personer ha registrert seg som bidragsytere.

Wikipedia finnes også i nynorsk drakt med over 65.000 artikler. Det jobbes også med en nordsamisk utgave som nå har drøyt tre tusen oppslag.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.