Norge vil likevel få digitalt HD-TV

Det kommende norske digitale TV-nettet har likevel plass til mange HD-TV-kanaler. Her er forklaringen:

Det kommende norske digitale TV-nettet har likevel plass til mange HD-TV-kanaler. Her er forklaringen:

I forrige uke skrev Aftenposten at det kommende digitale TV-nettet i Norge vil ha problemer med å sende HD-TV, standarden som gir mye høyere bildeoppløsning og surroundlyd. (Se tidligere sak i boksen til høyre)

Dette viser seg å være feil, får digi.no, vite under en diskusjon med Tor Fuglevik, sjef i NTV. Det er NTV, eid av NRK og TV2, som skal eie konsesjonen og drive nettet. Selve utbyggingen og oppgraderingen av dagens analoge sendenett, blant annet Tryvannstårnet, er det Telenor som står for.

I første runde skal det nye TV-nettet sende digitale og dermed støyfrie signaler i dagens TV-oppløsning. Men det vil være fullt mulig å sende i HD-TV-kvalitet - etterhvert som både folk kjøper HD-TVer og TV-selskapene begynner å lage innhold med høyere oppløsning.

Men det kommer i andre runde - først må man få skrudd av de analoge sendingene.

- Å skru av dagens analoge TV-sendinger vil frigi nok plass til rundt seks HD-TV-kanaler, forteller Fuglevik til digi.no.

Årsaken til dette er at NTV planlegger mottakere som bruker MPEG4-standarden. Denne stanarden klarer å pakke et både vanlig TV-signal og et HDTV-signal dobbelt så mye som dagens mer vanlige MPEG2.

Fuglevik medgir at MPEG4 er mer krevende teknisk og tilsier dyrere de3koder-bokser.

- Men vi skal ikke starte skru på nettet før i 2007. Alt tyder på at da vil prisene på dekoderbokser med MPEG4 ha kommet ned til vårt mål - 1500 kroner, forteller NTV-sjefen.

Stortinget har krevet av NTV at norske innbyggere maksimalt skal betale 1500 kroner for sine digital-TV-dekodere.

HD-TV-mulighetene kommer først senere, understreker Fuglevik. I første runde skal NTV åpne 15-18 digitale kanaler. I årene 2006-2009 vil myndighetene utlyse konsesjoner for frekvensblokkene som blir ledige når de analoge kanalene skrues av. Går det som NTV vil, får man disse blokkene og kan trolig altså sende seks HD-TV-kanaler.

Til toppen