SIKKERHET

Norges Bank: Betalingssystemet må bli bedre rustet mot cyberangrep

Motstandskraften mot cyberangrep må økes, slår Norges Bank fast i sin rapport om finansiell infrastruktur og betalingssystemer i Norge. 

Det kan få store konsekvenser hvis systemene for betaling rammes av cyberangrep, ifølge Norges Bank.
Det kan få store konsekvenser hvis systemene for betaling rammes av cyberangrep, ifølge Norges Bank. Foto: Fredrik Hagen / NTB
25. mai 2023 - 11:00

Det kan få store konsekvenser hvis betalingssystemet i Norge blir rammet av et dataangrep.

Norges Bank skriver at risikoen for en slik hendelse er skjerpet. Særlig fremhever de Russlands sikkerhetspolitiske framferd i sin rapport om finansiell infrastruktur og betalingssystemer.

– Cyberhendelser kan smitte raskt mellom ulike sektorer og har potensial til å true finansiell stabilitet. Motstandskraften mot cyberangrep må økes, og det krever samhandling mellom myndigheter og private aktører, skriver de.

Norge er et av verdens mest digitaliserte land. Feil på strøm, telekommunikasjon og internett kan svekke muligheten til å gjennomføre betalinger. Det kan få store konsekvenser for kritiske samfunnsfunksjoner, skriver de.

Viktig med egenberedskap

Nordmenn bør sørge for å ha flere muligheter for betaling. I tillegg til å ha kontanter liggende, bør man ha flere betalingskort og konto i flere banker.

Kriminaliteten har i 2023 hatt stor geografisk spredning og rammet bredt, skriver Kripos-sjef Kristin Kvigne i en rapport om cyberkriminalitet.
Les også

Utropstegn ved KI i rapport om cyberkriminalitet

– Hvor mye kontanter en bør ha tilgjengelig, vil avhenge av størrelsen på husholdningen og hva husholdningen har av nødvendighetsvarer, skriver de i rapporten.

Bør vurdere å regulere krypto raskt

I rapporten skriver de også at Norge bør vurdere å komme EU i forkjøpet om regulering av kryptoaktiva.

– Et internasjonalt regelverk er viktig. Norske myndigheter bør likevel vurdere om det er behov for å gå raskere fram enn å vente på internasjonale regulatoriske løsninger, skriver de.

Mest sannsynlig kommer EU med regler om kryptovaluta innen ett til to år. Regelverket skal beskytte forbrukere og blant annet fremme finansiell stabilitet.

Det er helt feil å si at etaten bryter loven med viten og vilje, har Nav-direktør Hans Christian Holte tidligere sagt til Digi.
Les også

Nav klager på rekordbot fra Datatilsynet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.