RESULTATERFINANS

Norges Bank setter opp renten

Norges Bank setter nok en gang opp renten. Økningen har vært på halvannen prosent det siste halvåret.

Ole-Andreas Krohn
20. sep. 2000 - 14:04

Norges Bank melder i dag at de setter opp bankenes innskuddsrente i Norges Bank, foliorenten, med 0,25 prosentpoeng med virkning fra torsdag 21. september. Samtidig settes bankenes dagslånsrente opp like mye.

Foliorenten og D-lånsrenten er etter dette henholdsvis 7,00 prosent og 9,00 prosent.

Åtte av tretten makroøkonomer forespurt av Reuters ventet på forhånd at Norges Bank skulle holder styringsrentene uendret ved dagens hovedstyremøte.

Fire av de tretten makroøkonomene som deltok i en rundspørringen forventet at Norges Bank skulle heve sine styringsrenter.

Samtlige av de fire ventet en økning på 25 punkter, mens Handelsbanken ved sjeføkonom Knut Anton Mork på forhånd ikke avskrev en økning på 50 punkter.

- Vi tror vi får en økning i september på 25 eller 50 punkter, men med litt høyere sannsynlighet for 25. Skulle det bli uforandret tar vi det som et svært dårlig tegn, fordi vi tror da at sentralbanksjefen er blitt nedstemt av styret, sa Mork til Reuters før møtet.

Ser vi på renteutsiktene for resten av året, taler økonomene ganske enstemmig - rentene skal videre opp. Syv av tretten tror vi vil se en økning på tilsammen 50 basispunkter før jul.

Økonomene begrunner de forventede renteøkningene utover året med den politiske utviklingen, en vedvarende høy oljepris som har forsterket diskusjonen om bruken av oljeformuen, og økt frykt for at det vil komme sprekker i finanspolitikken.

Når det gjelder utsiktene for første halvår 2001 er det bare to av 11 som forventer en heving, og disse venter 25 punkter. Handelsbanken har også justert sine estimater for første halvår 2001. Fra å vente en "trøstepremie" på minus 0,25 prosent, tror nå banken at vi ikke vil se noen endring i rentene i første halvår 2001.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.