Norges billigste PC?

Bedrifter som trenger vanlige kontormaskiner kan spare mye penger. Vi har funnet en maskin til 2500 kroner inkludert moms. Her er hva du får.

Bedrifter og privatbrukere kan spare mye penger på å holde seg unna det siste og beste. For det er ikke så mange som trenger en 3Ghz Pentium 4-maskin.

I januar 2001 skrev digi.no at flere amerikanske IT-analytikere påpekte at selv en 350-400 Mhz-maskin fungerer til vanlig Internett-surfing og kontorprogrammer.

Dette var en typisk maskin i 1998, påpekte Rob Enderle, analytiker hos Giga Information Group og fikk støtte av Bob O'Donnell, analysesjef på maskinvare hos International Data Corp og analysesjef Chris Le Tocq hos Gartner Group.

Les saken fra januar 2001:

Også analytiker Eric Klein i Yankee Group sa seg enig i dette. Analytikerne er enige om at årsaken er at det ikke har dukket opp nye typer programvare som ikke fungerer på eldre Pentium II-maskiner. Selv om spillbrukere, utviklere og andre spesialister alltid ønsker seg mer kraft, krever ikke de nye versjonene av Windows og Office mer ytelse.


Nå mener Gartner Group at stadig flere bedrifter har forstått dette. Butikkjeden Wal-Mart har kastet seg på trenden og lanserte i helgen en PC til bare 199 dollar - 1460 kroner. Denne ekstreme prisen har kuttet Windows og Microsoft Office til fordel for Linux og OpenOffice.

Les også

Wal-Mart har ikke butikker i Norge. digi.no har derfor forsøkt å finne Norges billigste PC. En leterunde viser fort at du kommer ned i noen tusenlapper. Et av de billigste alternativene er en sort PC fra PSdata til 3000 kroner.. Men denne prisen kan du kutte ytterligere. For 2500 kroner får du en minitower-maskin med en AMD Duron 1.3GHz prosessor og 128 MB minne. Maskinen har 20 GB harddisk, 56x CD-stasjon, diskettstasjon, tastatur og mus. Prisen inkluder moms.


Dette er hvor billig du kan slippe unna hvis du har en Windows-lisens eller bruker Linux. Prisen inkluderer ikke en skjerm - hvis du ikke har en skjerm fra før, koster en 15 tommers skjerm nå 1100 kroner.

Prisen kunne trolig bli enda lavere, for komponentene i PSdata-maskinen kan reduseres ytterligere. Men det er vanskelig å finne 10 GB harddisker og prosessorer under 1,3 Ghz.

Til toppen