Norges dyreste?

NAV har laget en app.

Norges dyreste?
NAV og Arbeidstilsynet har gått sammen om å lansere appen "Sykefravær" for iOS. Det er den første appen NAV lanserer, og så langt blir det kanskje den eneste på en god stund. Bilde: Skjermdump

NAV er i gang med en storstilet modernisering av sine IT-systemer. Men oppi det massive arbeidet har Norges viktigste etat også funnet plass til å lage en egen iOS-app i samarbeid med Arbeidstilsynet. Navnet er «Sykefravær» og den er tilgjengelig i App Store.

– NAV lanserer en ny mobilapplikasjon som skal hjelpe virksomheter med å gjennomføre god sykefraværsoppfølging og overholde fristene som eksisterer i forhold til sykefraværsarbeidet, skriver Kristian Munthe, som leder sykefraværskontoret i arbeids- og velferdsetaten (NAV), i en e-post til digi.no.

Munthe skriver, via NAVs kommunikasjonsavdeling, at appen skal gi arbeidsgiver påminnelse underveis i sykefraværsarbeidet slik at det blir lettere for arbeidsgiver å huske hva man skal gjøre når.

– I tillegg gir appen lett tilgjengelig informasjon, råd og tips om god sykefraværsoppfølging fra NAV og Arbeidstilsynet, opplyser Munthe som videre informerer om at iOS versjonen lanseres i begynnelsen av juni. Android versjonen vil komme tidlig i høst. Det vurderes en versjon til Windows Phone, men det er ingen konkrete planer for dette nå.

Appen har ikke spesielt mange funksjoner - og har ingen integrering mot NAVs systemer. Det er heller ikke mulig å trykke på lenker i appen.
Appen har ikke spesielt mange funksjoner - og har ingen integrering mot NAVs systemer. Det er heller ikke mulig å trykke på lenker i appen. Bilde: Skjermdump

Brukeren av appen kan også legge inn navn på ansatte som er sykemeldte, og få varsel på telefonen når man skal ta «neste steg». Men det oppfordres i App Store om at man ikke bør legge inn person-sensitiv informasjon, og at NAV (selvsagt) ikke tar ansvar for at informasjon forsvinner.

Det er ingen interaksjon mellom appen eller andre tjenester – selv ikke lenker fra de ulike tipsene til nav.no virker. Det kan imidlertid være at dette vil komme i fremtidige versjoner, opplyser Nav.

Appen har kostet 1,5 millioner kroner å lage og etter det digi.no kjenner til skal blant annet Bekk Consulting ha vært med å utvikle løsningen.

Siden målgruppen er ledere med personalansvar, og da kanskje i de bedriftene som ikke har spesielt mange ansatte og ikke har større HR-systemer, er det ikke ventet at appen vil gjøre det skarpt på topplistene.

En ledende norsk app-utvikler sier til digi.no at en så enkel app burde kostet en tredjedel av hva NAV har endt opp med å betale, særlig siden det ikke er noen integrasjon med andre systemer.

– Avanserte apper kan fort koste over en million kroner, men her burde prisen vært delt på tre. Men spørsmålet er hvor mye prosess det har vært for å finne ut hvilke tekst som skal være hvor, sier utvikleren som vil være anonym.

Om det er «Norges dyreste» er imidlertid umulig å si. Spørsmålet blir kanskje best besvart når man ser hvor mange som faktisk kommer til å bruke appen.

    Les også: