TELEKOM

Norges første 5G-frekvenser tildelt

Ice, Telia og Telenor har vunnet de første frekvensressursene for 5G-nettet i Norge etter at de vant auksjonen gjennomført av Nkom.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Kurt Lekanger, Digi.no
5. juni 2019 - 18:00

De tre teleselskapene har fått tildelt frekvensressurser i 700 MHz- og 2,1 GHz-båndene som kan tas i bruk både til mobilt bredbånd og 5G fra 1. november i år.

– Ressursene i 700 MHz-båndet kan tas i bruk i de kommersielle mobilnettene allerede fra i høst. Dette bidrar til rask utrulling av 5G i Norge, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Totalt betaler de tre tilbyderne drøyt 735 millioner kroner for de tildelte frekvensene, hvorav Ice betaler over 337 millioner kroner.

– Jeg er godt fornøyd med resultatet og ser fram til at disse ressursene blir tatt i bruk til det beste for befolkningen, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H).

Ice og adm.dir Eivind Helgaker (bildet) sikret seg fortsatt tillatelse til å bruke 450 Mhz-spektrum. De bygger landets tredje mobilnett.
Les også

Ice sikret seg 450 MHz-spektrum i tjue nye år. Var eneste søker

Alle de tre selskapene sier at de nye frekvensene først og fremst skal benyttes til å forsterke det eksisterende 4G-nettet, men understreker at de også blir en viktig del av forberedelsene til å innføre neste generasjons mobilnett – 5G – i Norge.

Mobiloperatøren Ice stakk av med mobilfrekvenser i både 700 MHz og 2,1 GHz-båndene, mens de to største selskapene fikk frekvenser i 700 Mhz-båndet.

5G er neste generasjon mobilnett. Generasjonsbegrepet brukes for å beskrive utviklingen i mobilkommunikasjon. NMT-nettet som ble tatt i bruk på begynnelsen av 1980-tallet, var første generasjon. Det har gått rundt ti år mellom hver ny generasjon mobilnett. I dag bruker vi 4G-nett.

Det nye mobilnettet er forventet innført i Norge rundt 2020.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.