- Norges kyberforsvar kraftig svekket

Flere trekker seg fra varslingsystem mot hackerangrep.

Færre vil samarbeide med NorCert, som overvåker trusler mot kritisk infrastruktur fra sin operasjonssentral på Akershus festning.
Færre vil samarbeide med NorCert, som overvåker trusler mot kritisk infrastruktur fra sin operasjonssentral på Akershus festning. Bilde: Marius Jørgenrud
1. des. 2010 - 13:54

På Akershus festning har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sin overvåkningssentral NorCert, som fanger opp dataangrep mot kritisk infrastruktur.

Operatørene lytter blant annet etter trojanere, målrettede hackerangrep og distribuerte tjenestenektangrep (DDoS) mot norske interesser.

Gjennom sitt Varslingssystem for Digital Infrastruktur (VDI) har man utplassert sensorer i datanettverket til en rekke norske offentlige og private virksomheter. Av hensyn til rikets sikkerhets er omfanget og plasseringen av sensorene hemmelig.

Datagrunnlaget, som gjør det mulig å fange opp trusler tidlig, og dermed er svært viktig for det norske IT-forsvaret, har imidlertid blitt kraftig svekket den siste tiden, avslører Aftenposten i dag.

Bakgrunnen skal være at flere store selskaper og instituasjoner har trukket seg fra samarbeidet. Det koster mellom 200.000 og 500.000 kroner å delta i VDI.

«Nedgangen i antall registrerte kartleggingsaktiviteter gikk kraftig ned i midten av september som følge av at datagrunnlaget fra sensornettet er blitt endret, i forbindelse med frakobling av sensorer», skriver NSM i en rapport.

Ifølge Aftenposten har dette ført til at NorCert oppdager under halvparten så mange forsøk på hackerkartlegging og dataspionasje som tidligere.

Det refereres til flere IT-sikkerhetsfolk i saken, som anonymt hevder at operasjonssentralen på Akershus ikke holder mål. Det tegnes et bilde av en bransje som ikke ønsker å kritisere NSM og regjeringen offentlig, fordi de da kan miste jobben.

NSM mener at bortfallet av rådata fra sensornettverket ikke nødvendigvis betyr at sentralen oppdager færre angrep.

- De mest alvorlige truslene er målrettede, og evnen til å oppdage disse påvirkes i liten grad av mengden kartleggingsdata som registreres, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire til Aftenposten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.