Norges mest familievennlige: Kantega

IT-konsulentselskapet Kantega er kåret til Norges mest familievennlige arbeidsplass.

IT-konsulentselskapet Kantega er kåret til Norges mest familievennlige arbeidsplass.

Oslo (NTB-Bodil Stein): IT-konsulentselskapet Kantega AS, som er eid av de ansatte, er kåret til Norges mest familievennlige arbeidsplass.

Bedriften mottok mandag «Gullriset» 2008 – prisen Norske Kvinners Sanitetsforening i år deler ut for femte gang. Prisen skal løfte fram bedrifter og arbeidsgivere som er bevisste og ser verdien av et fleksibelt og tilrettelagt arbeidsliv for arbeidstakere av begge kjønn med omsorg for små barn.

Kantega AS er en bedrift med et ungt miljø. Gjennomsnittsalderen er 37 år.

– Vi trenger fleksible løsninger for at jobb og familie skal gå i hop. Vi merker også at det blir mer og mer naturlig å fordele permisjonen mer likt mellom mor og far. Det snakkes rundt lunsjbordene, og folk henter inspirasjon fra hverandres erfaringer, sier administrerende direktør Marit Collin i Kantega til NTB.

Hun sier foreldrepermisjoner er noe som kan planlegges godt, og det medfører ikke store problemer at en arbeidstaker er borte i tre eller seks måneder.

– De fleste er så interesserte i sitt faglige område, at de holder seg oppdatert selv om de er hjemme en periode, sier Collin.

Bedriften som har 61 ansatte, har kontorer i Oslo og Trondheim. På andreplass blant de 11 bedriftene som var med i konkurransen, kom forsikringsselskapet Storebrand med nesten 1.600 ansatte.

Mer likestilling
Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) overrakte prisen.

– Vi må ta den moderne familien på alvor. Begge kjønn ønsker å være yrkesaktive og samtidig gi god omsorg for sine barn. Mannen må i større grad ta sin del av familiens omsorg ved å bringe og hente i barnehagen og være hjemme når barna er syke, sa Ramin-Osmundsen.

Hun påpekte at det i dag er blitt en selvfølge at far tar seks ukers pappaperm, mens dette var uvant for noen år siden.

Likevel opplever mange unge menn et stort krysspress både fra arbeidsgiver og familie. Hvorfor har så få bedrifter en strategi for å la menn få større muligheter til å være hjemme på pappaperm?, spurte barne- og likestillingsministeren.

Hun refererte til en undersøkelse der 70 prosent av mennene sier de ønsker mer foreldrepermisjon. Men i dag tar bare 18,4 prosent av fedrene ut mer enn fedrekvoten på seks uker.

– Vi må se hva vi kan gjøre for å lykkes bedre, konstaterte statsråden, som varslet en Stortingsmelding om menn og likestilling.

Ledere går foran
I vinnerbedriften Kantega utvidet alle nybakte fedre sin pappakvote på seks uker, og halvparten av mennene delte foreldrepermisjonen likt med mor. Bedriftens ledere har gått foran med et godt eksempel.

I juryen satt generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening Anne-Karin Nygård, fungerende likestillings-og diskrimineringsombud Ingeborg Grimsmo, Ole Bredesen Nordfjell fra Ressurssenter for menn, konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulsteinkonsernet og selvstendig næringsdrivende Arve Juritzen.

Norske Kvinners Sanitetsforening står bak salget av fastelavnsris over hele landet. Derav kommer navnet på prisen «Gullriset» – i bokstavelig forstand et gullsprayet fastelavnsris. I tillegg kommer diplom, heder og ære.

    Les også:

Til toppen