FORBRUKERTEKNOLOGI

Norges mest utsatte IT-prosjekt tas i bruk

Norges kanskje mest forsinkede IT-prosjekt, BankID, begynner å tas i bruk av norske nettsteder og nettbutikker.

30. jan. 2006 - 13:25

BankID er trolig Norges-historiens mest utsatte IT-prosjekt, men nå begynner endelig teknikken å bli tatt i bruk.

Planen om å lage et felles system for digital ID i Norge ble av bankbransjen lansert så tidlig som i 1999. Meningen var - og er - å lage et sikkert ID-system som kan brukes av alle kunder mot så mange typer tjenester som mulig. Dagens løsninger for innlogging på nettbank kan bare brukes mot en og en bank.

    Les også:

Aktører i bankbransjen har gjennom årene stadig lovet at BankID skulle rulles ut til kundene, og i fjor satset Bondevik-regjeringen med IT-minister Morten A. Meyer i spissen på at alle norske innbyggere skulle ha en BankID i løpet av året.

Når nå senere i våres den såkalte borgerportal MinSide.no åpner, vil bare et mindretall av den norske befolkningen kunne logge seg på. MinSide skal gi hver innbygger en samleside med offentlig informasjon og skjema som kan signeres digitalt.

Nå begynner likevel endelig bruken av systemet å skyte fart og teknikken fungere. BankID kan ikke bare laget for innlogging på alle typer nettsider, men også å juridisk gyldig signere dokumenter.

Hittil har banker og næringslivet måttet bruke faks eller brev frem og tilbake for å få en gyldig signatur.

Samtidig har nå snart 450.000 norske forbrukere fått en utstedt en BankID, forteller Grete Sørensen, koordinator for projektet til digi.no.

Nylig tok de to første norske nettbutikkene i bruk BankID. Komplett.no og Deal har tatt i bruk BankID for å signere avbetalingskontrakter. Kjøp på avbetaling er Deals forretningskonsept, men nå tilbyr også Norges største nettbutikk, Komplett, avbetaling.

I tillegg til de to nettbutikkene, har 99 av de minste norske bankene tatt i bruk BankID som pålogging til sine nettbanker. 16 kommuner har også tatt i bruk BankID for signering av dokumenter, forteller Sørensen til digi.no.

- De store bankene er ikke i gang enda, men de kommer i løpet av året, sier Sørensen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.