Norges neste 3G-nett klar for lansering

Nettet som skal gi mobilt bredbånd over 95 prosent av landet lanseres om kort tid.

Nettet som skal gi mobilt bredbånd over 95 prosent av landet lanseres om kort tid.

Nordisk Mobiltelefon har i høst drevet pilottesting av sitt alternative 3G-nett. Nå er de snart klare for kommersiell lansering.

Nordisk Mobiltelefon bruker CDMA-teknologi som har langt bedre rekkevidde enn UMTS, som Telenor og Netcom bruker. Dette skal gjøre dem i stand til å dekke 95 prosent av hele Norges areal.

Dette er langt mer enn Telenor, som har som krav å dekke alle tettsteder med over 200 innbyggere. De store arealene utenfor der folk bor skal Telenor og Netcom dekke med EDGE, som har en kapasitet på maks 200 kilobit per sekund opplasting.

– Vi kommer til å smyge i gang med kommersiell lansering i desember, i de områdene vi har dekning, sier Magnus Johansson i Nordisk Mobiltelefon.

Det vil i første omgang ikke være snakk om noen storstilt åpning eller store reklamekampanjer. Før lansering skal det være oppført rundt 80 basestasjoner.

– Vi bygger ut kontinuerlig og trenger kanskje 1.000 radiostasjoner for å dekke hele Norge, sier Johansson.

Dekningskartet finner du her.

Nordisk Mobiltelefon påstår gjennom sitt dekningskart at de dekker store deler av landet allerede nå ved lansering. Her er dekningskaret for første fase:

Grønn farge signaliserer dekning. Telenors 3G-kart viser til sammenligning mange grønne felter i Sverige, men ikke i Norge. Det er verdt å merke seg at kriteriene for å regne et område som dekket kan variere:

I første omgang er det CDMA 2000 EVDO- teknologien som implementeres (EVDO- Evolution Data Optimised). Den skal ha en teoretisk nedlastingshastighet på 2400 kb/s og opplasting på 153 kb/s.

– I praksis ligger hastighetene vanligvis mellom 400 til 900 kb/s.

Til sammenlikning gir dagens UMTS-løsning fra Telenor og Netcom maksimalt 384 kb/s nedlastingshastighet.

Dette gjelder imidlertid bare for modemer beregnet for datamaskiner. For mobiltelefoner er hastigheten i utgangspunktet begrenset til 153 kb/s.

– Vi lanserer ikke 3G-telefoni før tredje kvartal neste år, sier Johansson, som sammenlikner dagens hastigheter med EDGE. .

Han understreker at teknologien de bruker har store markeder utenfor Norge, og vil oppgraderes etter hvert. Neste steg heter EVDO Rev A, første revisjon. Den skal gi en teoretisk maksimal hastighet på 3,1 Mb/s ned og 1,8 Mb/s opplasting. Det er med andre ord opplastingen som får det største løftet.

– Oppgraderingen av nettet vil antagelig begynne i starten av 2007, sier Johansson.

Til toppen