BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norges råeste datamaskin

Universitetet i Bergen har kjøpt Silicon Graphics' nye Origin 2000. Med 128 Mips R 10 000 prosessorer, 24GB minne, 200GB Raid-lagringskapasitet, og spissytelse på 51,2 GigaFlops blir maskinen den råeste i Norge. Etter det digi:data erfarer koster maskinen i størrelsesorden USD 2 millioner dollar.

Sigvald Sveinbjørnsson
8. okt. 1996 - 15:00

I forbindelse med Silicon Graphics' (SGI) verdenslansering av nye maskiner, ble det kjent at Paralab ved Universitetet i Bergen har bestilt SGIs nye toppmodell, Cray Origin 2000, i toppkonfigurasjon med 128 prosessorer.

- I forbindelse med program for tungregning i Norge har Forskningsrådet gått inn med 20 millioner kroner til støtte for innkjøp og drift av datakraft for norske akademikere og forskere, sier Tor Sørvik, prosjektleder ved Paralab ved Universitetet i Bergen.

- Det er litt av en maskin vi nå får tilgjengelig i miljøet, sier Sørvik med dårlig skjult stolthet. Dette blir nok den kraftigste maskinen i Norge når den er igang i januar 97. Den blir nok hakket vassere enn Cray-maskinen kollegaene våre i Trondheim setter opp, fortsetter Sørvik (her er stoltheten spesielt dårlig skjult). Vi har bestilt toppkonfigurasjonen til SGI med 128 Mips R 10 000 prosessorer, 24GB minne, og en teoretisk toppytelse på 51,2 GigaFlops. For å kunne kjøre dette må vi ha 2 stykk 100GB Raid diskløsninger. Til sammenligning har vår 3 år gamle Intel Paragon 3GB minne og toppytelse på 7,3 GigaFlops. Origin 2000 er en SGI maskin som tar i bruk Cray-teknologi blant annet i cluster-tilkoblingen av to ganger 64 prosessorer.

Etter det digi:data erfarer er programmet for tungregning berammet til over 30 millioner kroner. Investeringen i SGI-maskinen alene ligger på snaue 15 millioner kroner. Med et salg på 15 millioner kroner til prosjektet skulle Mark Miller, administerende direktør i SGI Norge ha ti prosent av sitt planlaget salgsbudsjett for SGIs regnskapsår 1997 i boks.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.