BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norges største og dyreste datasamling

Sliter du med gamle formater? NRK har marerittet: Bare filmrull-arkivet vil kreve 6700 store harddisker.

Alle sliter med at ting de vil bruke eller hvert fall ta vare på ligger på gamle kassetter og disketter i rare dataformater. Hvis du synes du har et problem, kan du her få se på NRKs ultimate «legacy»-problem:

Hundretusenvis av timer er lagret på gammel film og tidlige videotape-formater. Ikke bare begynner film og videobånd å forvitre, men snart er utstyret og de som kan bruke utstyret borte.

NRK står overfor Norges uten sammenligning største konvertering og lagringsjobb. 160 millioner kroner skal NRK bruke på ny digital infrastruktur slik at de kan starte å lagre TV-historien. For vi snakker om peta-byte, et ord få datasjefer tar i sin munn.

Slik skal NRK konvertere sine enorme informasjonsmengder og skape Norges størst og dyreste dataarkiv.

Det oser av historie når vi passerer kjendisveggen i Radiohuset i NRK med kjente og kjære programvertfjes helt tilbake på 60-tallet fra Janka Polyani og Ragnhild Fjørtoft, som fortsatt holder koken, til dagens Ingvild Helljesen og Bjørn Johann Rief.

Foran veggen står fem sort/hvitt rør-tv apparater nostalgisk plassert fra tv-historien startet på slutten av 50-tallet, den gangen fjernsynsapparatet var et lakkert møbel i stua.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.