NORID

Stanser planene om å bruke det norske toppdomenet i Nederland

– Vi synes det er synd.

Håkon Wium Lie var svært kritisk til salget av Norges "ukjente" toppnivådomene. Han er trolig svært fornøyd med at Norids planer ble stanset.
Håkon Wium Lie var svært kritisk til salget av Norges "ukjente" toppnivådomene. Han er trolig svært fornøyd med at Norids planer ble stanset. Bilde: Marius Jørgenrud
23. juni 2016 - 10:54

De kontroversielle planene om å bruke opp det norske toppnivådomenet .bv er stanset.

Dette er en internett-ressurs avholdt til Bouvetøya, som siden opprettelsen i 1997 aldri har vært benyttet.

Norid har akkurat bekreftet at de skrinlegger planen om å tilby .bv på det nederlandske markedet i samarbeid med SIDN – Nederlands nasjonale domeneregister.

Dette er noe de har jobbet for i mange år. Det aktuelle toppnivådomenet tilsvarer nemlig kortformen for aksjeselskap («besloten vennootschap») og det ble antatt at nederlandske selskaper ville være interessert.

Datatilsynet, Teknologirådet og Forbrukerrådet er tunge aktører som har vært sterkt uenig i planene. De mente at .bv er en viktig nasjonal ressurs vi ikke burde sløse vekk.

Hilde Thunem er daglig leder i Norid. <i>Foto: Norid</i>
Hilde Thunem er daglig leder i Norid. Foto: Norid

– Vi synes det er synd at vi ikke får ta i bruk domeneressursen på denne måten. Vi tror det ville gitt verdi både for Norge og Nederland, men retter oss selvsagt etter beslutningen, sier daglig leder Hilde Thunem i Norid til digi.no.

Norid har helt siden 2012 jobbet for å ta .bv i bruk. Intensjonsavtalen med SIDN ble signert i september 2014.

Det er på det rene at den norske registreringsenheten har brukt mye tid på dette, som nå ikke bærer frukter.

– Det toget har gått. Planene er lagt vekk, bekrefter Thunem. Hun sier også at Norid har brukt «signifikant med tid» på dette. 

– For oss har det vært viktig at vi har ressurser å bruke til gode for det norske markedet, som vi mener dette har vært. Det å gjøre en utredning er i seg selv ikke bortkastet arbeid. Det er synd det endte med at vi ikke fikk ta det i bruk.

Departementet satte ned foten

Til syvende og sist var det Samferdelsdepartementet som avgjorde. Norids ønske krevde nemlig dispensasjon fra domeneforskriften. Men det får de ikke.

Saken har vært oppe til behandling hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), og senere i avklaringsmøter mellom dem, Norid og departementet.

I et brev datert 21. juni 2016 skriver departementet at de har vurdert søknaden fra Norid. Og:

«...etter en samlet vurdering kommet frem til at Nkom i denne sak ikke bør gi dispensasjon.»

Tapte muligheter

Hilde Thunem i Norid har ønsket et tettere samarbeid med sine nederlandske kolleger. Det ville har vært en bra ting, mener hun.

– SIDN er en av de største og mest anerkjente registreringsenhetene i Europa. Det er synd vi nå ikke får anledningen. Sånn er det når man jobber med nye og innovative ting. Det er ikke alltid det lykkes, sier Thunem.

En av de som sterkest har kritisert planene om å la nederlanske bedrifter ta i bruk Bouvetøya-domenet er Håkon Wium Lie, medlem av Teknologirådet og teknologidirektør i Opera Software.

Så sterk har ordbruken tidvis vært at Wium Lie har ment at Nkom og Norid ikke lenger er å anse som skikket til å ivareta toppdomener.

digi.no har torsdag ikke fått tak i Opera-direktøren for en kommentar.

Selv om Norid ikke får innlede et partnerskap med SIDN om .bv, betyr ikke det at partene ikke har andre fellesinteresser de kan samarbeid om.

– Joda, vi samarbeider også på andre måter i internasjonal sammenheng. .no og .nl er to av de toppnivådomenene som har høyest andel DNSSEC-sikrede domener for eksempel, det gir også rom for samarbeid. Men dette (.bv-planene) kunne ha representert et mer langvarig samarbeid, mener Thunem i Norid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.