JUSS OG SAMFUNN

Norid fornøyd med tiltak mot falske .no-domener

Synes kontrollrutinene er gode nok.

Sjøfartsdirektoratet og en ekte klesbutikk er blant flere hundre norske virksomheter som har opplevd at ukjent bakmenn har forsynt seg med identiteten deres for å registrere falske domener. Norid mener imidlertid å ha kontroll.
Sjøfartsdirektoratet og en ekte klesbutikk er blant flere hundre norske virksomheter som har opplevd at ukjent bakmenn har forsynt seg med identiteten deres for å registrere falske domener. Norid mener imidlertid å ha kontroll. Bilde: Illustrasjon Colourbox / digi.no
I juni og juli ble det oppdaget 20 falske .no-registreringer, ifølge Hilde Thunem i Norid.
I juni og juli ble det oppdaget 20 falske .no-registreringer, ifølge Hilde Thunem i Norid. Foto: Norid

Identitetstyveri ved å bestille domenenavn, uten at abonnenten har samtykket eller engang vet om registreringen, er en relativt ny svindelform.

Flere hundre tilfeller av falske .no-domener er avdekket, skrev digi.no før sommeren. Et fellestrekk er at adressene blir brukt til falske nettbutikker.

Problemet er mer utbredt i Danmark, der man nå strammer inn kravene til domenebestilling. Kopi av pass eller annet identitetskort er aktuelle tiltak, skriver Version2. Fra nyttår vil DK Hostmaster, virksomheten som drifter .dk, også innføre krav om NemID (tilsvarer BankID) for registreringer.

Slike tiltak er foreløpig ikke aktuelle her til lands.

Norid som ansvarlig for drift av det norske domeneregisteret ser alvorlig på tilfellene med svindeldomener, men de ser ikke behov for å skjerpe kravene nå.

– Siden kontrollmekanismene for .no ser ut til å fungere i de aller fleste tilfellene har vi på det nåværende tidspunktet ikke planer om å kreve BankID av alle abonnenter. Det er imidlertid noe som kan endre seg hvis kontrollmekanismene ikke lengre fungerer, opplyser Hilde Thunem i Norid.

20 uten samtykke

I juni og juli ble det registrert 17 500 nye domener under .no. Bare 20 av disse er blitt registrert uten at abonnenten har samtykket til det i disse månedene, sier hun.

–  Det ser dermed ut til at tiltakene Norid og de involverte registrarene har satt inn har hatt effekt. I tillegg har de involverte registrarene fått på plass mer effektive prosesser for å få slettet slike domener i ettertid, fortsetter Thunem.

Danskene tillater at utenlandske kunder bestiller dk-domene. Dette til forskjell fra det norske domeneregelverket, som stiller krav om at abonnenten enten er registrert i det norske folkeregisteret eller i Brønnøysundregisteret.

– Vi har dermed ikke utenlandske abonnenter slik .dk har. Siden hver registrering går gjennom en domeneforhandler er det imidlertid viktig at forhandlerne overholder Norids krav om å kontrollere at den personen som har kontaktet forhandleren representerer søkeren, og at denne kontaktpersonen har de nødvendige fullmakter, påpeker Thunem som er daglig leder i UNINETT Norid.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.