Norman på bunn i stor antivirus-test

Norske Norman havner dårlig ut i en stor og grundig test, men Norman mener testen fokuserer på gamle trusler.

Norman på bunn i stor antivirus-test

Norske Norman havner dårlig ut i en stor og grundig test, men Norman mener testen fokuserer på gamle trusler.

AV Comparatives i Østerrike serverer dårlig nytt til norske Norman i dag. I en stor og grundig test selskapet har gjort, havner Norman nesten på bunnen.

Resultatene står i sterk kontrast med score-resultatene den mer kjente engelske Virus Bulletin-testen gir. Der scorer både Norman og de fleste av konkurrentene 100 prosent, blant annet fordi bransjen har hatt stor fokus på nettopp denne testen.

Testen fokuserer dog bare på den ene av to mulige måter å bruke sikkerhetsprodukter på. Antiviruspakker som Normans løsning kan finne virus, ormer, trojanere og spionvare gjennom sanntidsovervåkning og ved at brukeren setter i gang en skanning. Å teste sanntidsskanning er mye mer komplisert og tidkrevende.

Det er bare det siste AV Comparatives har gjort en test av.

Norman får bare en bronsemedalje med karakteren "Standard", mens blant annet gratisløsningen Avast får den høyere karakteren "Advanced". En rekke kommersielle konkurrenter av Norman ender opp på topp med karakteren "Advanced+".

- Vi har bestilt testen, vi visste at vi ville få en smekk i denne testen, sier senior virusanalytiker i Norman, Snorre Fagerland, til digi.no.

Her er listen over totalscorene:

Fagerland mener at Virus Bulletin representerer truslene kundene møter til daglig.

Testen AV Comparatives har kjørt, inkluder veldig mange gamle DOS-baserte virus som altså ikke rammer dagens Windows-versjoner. Men tar man vekk DOS-truslene scorer Norman likevel dårlig og finner bare 85 prosent av truslene.

Her er hvordan Norman scorer i forhold til en av vinnerne, Kaspersky:

- AV Comparatives har stort sett testet med et sett med gamle trusler fra 2000-2004. Det meste brukere mottar er nyere trusler og der er vi helt på høyden med konkurrentene, hevder Fagerland overfor digi.no. Det bygget seg opp en backlogg, men DOS-baserte virus er det ikke mange som sliter med om dagen,

- Vi har generelt blitt mye bedre på overall deteksjon de siste par årene, også på trusler som ikke er i omløp. Det at vi har vært dårlige på de gamle truslene har hatt dårlig med ressurser, dette har vi den siste måneden forbedret kraftig på. Norman har fått testsettet fra det østerrikske selskapet og har den siste måneden blitt mye bedre på å finne disse truslene, forteller Fagerland, mye nettopp for å unngå å få en dårlig test-score.

Det viser denne grafen fra testen, der Norman er den turkise linjen som starter på topp, altså i antall trusler programmene ikke finner, men i de siste månedene forbedrer seg og faller bratt.

Fagerland påpeker at mange av de polymorfiske virusene AV Comparatives har testet med, ikke er sett i det fri og de fleste av dem virker bare på Windows 95/98, ikke Windows 2000 og XP.

Den komplette testen kan hentes på følgende adresse:
http://www.av-comparatives.org/seiten/ergebnisse/report09.pdf

Til toppen