Norsk 62-åring dømt til betinget fengsel etter at skyteknologi fanget opp aktivitetene hans

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Bilde: Microsoft)

Da en 62-åring lastet opp overgrepsbilder til sin Google Drive-skykonto gikk alarmen hos Google. Nå er mannen dømt til 45 dagers betinget fengsel. Det skriver VG.

Det er det Microsoft-utviklede API-et, PhotoDNA, som oppdaget bildemateriale som viste både underlivet til en ung jente og mindreårige som hadde sex, ifølge VG. 

100 store selskaper bruker teknologien

Ifølge kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Microsoft bruker rundt 100 store teknologiselskaper bildegjenkjenningsprogramvaren. 

Blant disse er både Facebook og Google, forklarer Hansen.

– Kort sagt er dette teknologi som gjenkjenner registrerte ulovlige bilder, og matcher dem mot en database. Dermed kan hostingleverandørene identifisere og stoppe videre spredning av disse bildene, sier Hansen til digi.no.

Identifiserer bildehashen

Tjenesten er tilgjengelig for Microsofts hostingpartnere. Programvaren ble lansert tilbake i 2009 og baserer seg på programmeringsspråkene C#, C++ og Python.

Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Microsoft.
Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Microsoft. Foto: Microsoft

PhotoDNA finner bildehashen i overgrepsmaterialet og kobler deretter denne mot kjente hasher i databasen.

Programvaren har derfor ikke behov for å scanne bildene til egne registre. 

– Om det oppdages overgrepsmateriale fjernes og rapporteres de ulovlige bildene. Så varsles lokale myndigheter av tjenesteleverandøren, forklarer Hansen. 

Google varslet Kripos

Dermed var det Google som i denne konkrete overgrepssaken varslet Kripos. Kripos tok så kontakt med lokalt politi på Vestlandet.

Etter rundt et halvt år ble det gjennomført ransaking av mannens hjem. Det ble da funnet en CD-plate med 50 bilder som viste overgrep mot barn.

Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos sier at flere og flere «internet»-saker blir etterforsket og oppklart.

– Dette viser at internett ikke er et sted der man usett kan begå forbrytelser mot barn, og at internasjonalt politisamarbeid fører til at også nordmenn må stå til ansvar for kriminalitet begått i andre land. God lokal etterforskning av det som i utgangspunktet «skjedde på internett» fører til stadighet til dommer i Norge, sier Ludvigsen til VG.

Kommentarer (24)

Kommentarer (24)
Til toppen