BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk barneprogram på ti språk

Norske Easybits er i ferd med å gjøre verdensgjennombrudd med barneprogrammet Magic Desktop.

Det norske programvareselskapet Easybits har utviklet Magic Desktop som skal gjøre det trygt for smårollingene å surfe på nettet med eget operativsystem og e-post. Løsningen er tilpasset barn helt ned til toårsalderen og opp til ti år.

Ettersom operativsystemet er låst, kan foreldre hindre barna fra å endre innstillinger på PC-en, slette filer eller kommer i kontakt med fremmede på Internett.

Etter flere års utvikling og med 25 utviklere i Ukraina inkludert designere, programmerere og kunstnere ble den første versjonen lansert høsten 2003.

Administrerende direktør Lars Jølstad anslår at selskapet har brukt 130.000 timer på å utvikle programmet til en prislapp på rundt 25 millioner kroner. Skulle tilsvarende vært utviklet i Norge ville prisen minst vært tredoblet.

Barneprogrammet Magic Desktop har vakt så stor oppsikt at løsningen har fått sendetid både på BBC News og CNBC Europe.

Fortsatt har Jølstad og hans kolleger ikke tatt ut lønn, men distribusjonsavtalen med HP forventes å kunne gi store gevinster.

Avtalen innebærer at et fullverdig eksemplar av Magic Desktop distribueres sammen med selskapets stasjonære PC-er. Programmet kan testes fritt i en periode, og må betales for dersom man ønsker å bruke det fast.

I Norge har Haugen barnehage på Haugenstua i to og et halvt år hatt glede av programmet. Fungerende avdelingsleder Kari Mathisen forteller til digi.no at barneprogrammet har virket spleisende og utviklende.

– Vi har nå fire PC-er med programmet Magic Desktop og barna får prøve seg et kvarter av gangen. Det som er interessant er at programmet samler barna som står i ring rundt brukeren og kommenterer, sier Mathisen.

Det er spesielt tegneprogrammer og huskespill for fremmedspråklige som har vært populære på Haugen barnehage. Programmet har fått mange lovord fra både Barneombudet og organisasjonen BarneVakten.

Easybits har i dag rundt 40.000 brukere med hele verden som marked med internett-tilbydere som samarbeidspartnere. Det er spesielt i Belgia, England og Brasil det norske selskapet har gjort seg bemerket.

Barneprogrammet er tilgjengelig i Expert-kjeden til 549 kroner eller til utleie gjennom Telenor for 29 kroner i måneden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.