Norsk, billigere Bluetooth-alternativ

Norske Bluechip har utviklet en ny radiobrikke som koster og bruker en femtedel mindre strøm enn Bluetooth-systemene.

Norske Bluechip Communication - tidliger Gran-Jansen - er i disse dager klar med en ny versjon av sin radiobrikke. Brikken kombinerer både mottaker og en sender for sikker, høyhastighets-komminikasjon. Men nå konkurrerer Bluechip med et annet system som begynner på Blue; Bluetooth.
Les vår to år gamle sak om Bluechip/Gran-Jansen: Liten norsk brikke kan bli stort industri-eventyr
Som Bluetooth kan også Bluechip-brikken brukes til alle typer trådløs datatransport - for eksempel mange røykvarslere mot en sentral eller trådløse telefoner.


- I den nye versjonen har vi mer enn halvert strømforbruket. En røykvarsler med vår brikke kan drives i flere år med ett batteri, forteller Bluechip-sjef Stein Eskerud til digitoday.no.

- Jeg pleier å si at vi selger 'Bluetooth Light'. Vår brikke koster en fjerdedel eller femtedel og bruker mindre strøm, men der Bluetooth har en båndbredde på 1 Mbit/s, gir vi 128 Kbit/s - eller ISDN-fart. Vi er derfor langt bedre egnet til alt utenom høyhastighets datatrafikk, sier Eskerud.

Han forteller at selskapet arbeider med flere prosjekter innen trådløse GSM-mikrofoner og skrivertilkobling. Senere i dag lanserer dessuten det norske selskapet Hypertech et foreløpig ukjent produkt som bruker Bluechip-brikken.

Før Bluetooth dukket opp var Gran-Jansen/Bluechip-brikken helt alene på markedet. Prosjektet ble startet i 1994 i samarbeid med Telenor Forskning og Utvikling, men ting har tatt tid å gjennomføre.

- Vi satset tidligere på en stor og generell distributør. Nå arbeider vi med få og konkrete prosjekter, sier Eskerud. Vi vurderer etter hvert å lage Bluetooth-brikker, for våre systemer egner seg godt til dette.

Til toppen