BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk biometri kan sikre verdens mobiltelefoner

Om noen år kan norsk biometri, i form av fingeravtrykksleseren SmartFinger fra Idex, sørge for sikre transaksjoner fra all verdens mobiltelefoner.

24. apr. 2001 - 12:22

Idex har brukt de siste to årene til å finpusse teknologien, slik at fingeravtrykksleseren kan realiseres i en brikke på 15 ganger 7 millimeter. Selskapet kunngjorde i dag en avtale med den internasjonale halvledergiganten STMicroelectronics, som gjør at brikken vil komme i volumproduksjon fra utgangen av 2002. Slår STMicroelectronics' prisanslag til, vil brikken kunne selges til utstyrsleverandører for rundt 10 dollar per stykk.

Konsept: Hånd-PC/mobiltelefon uten taster. <i>Foto:  Idex</i>
Konsept: Hånd-PC/mobiltelefon uten taster. Foto:  Idex

Det betyr at i 2003, vil mobiltelefonleverandører kunne tilby telefoner med en norsk brikke som leser fingeravtrykk, og som vil gjøre flere av telefonens funksjoner avhengig av fingeravtrykket. STMicroelectronics leverer allerede i dag 40 prosent av komponentene som brukes i verdens mobiltelefoner.

- SmartFinger er en enkel og sikker løsning som passer som hånd i hanske til det arbeidet som MeT-initiativet driver, sier administrerende direktør Andrew Heap i Idex. - Her er biometri en foretrukken løsning, og SmartFinger fyller kravene til fysisk størrelse, lav pris og lavt energiforbruk som er vilkårene for integrasjon i mobilt apparatur.

MeT - "Mobile electronic Transactions" - er et initiativ etablert av Ericsson, Motorola og Nokia, og støttet av de fleste store og aktuelle aktørene, for å samle eksisterende teknologi til et effektivt rammeverk for sikre mobile transaksjoner.

I 2003, når de første SmartFinger-telefonene antas å komme i salg, vil tallet på mobiltelefoner med direkte tilgang til Internett-tjenester stige til 500 millioner, tror markedsanalytikere.

- Det er et enormt marked for denne norske teknologien, sier Heap.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.