BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk biometri kan sikre verdens mobiltelefoner

Om noen år kan norsk biometri, i form av fingeravtrykksleseren SmartFinger fra Idex, sørge for sikre transaksjoner fra all verdens mobiltelefoner.

24. apr. 2001 - 12:22

Idex har brukt de siste to årene til å finpusse teknologien, slik at fingeravtrykksleseren kan realiseres i en brikke på 15 ganger 7 millimeter. Selskapet kunngjorde i dag en avtale med den internasjonale halvledergiganten STMicroelectronics, som gjør at brikken vil komme i volumproduksjon fra utgangen av 2002. Slår STMicroelectronics' prisanslag til, vil brikken kunne selges til utstyrsleverandører for rundt 10 dollar per stykk.

Konsept: Hånd-PC/mobiltelefon uten taster.
Konsept: Hånd-PC/mobiltelefon uten taster. Foto: Idex

Det betyr at i 2003, vil mobiltelefonleverandører kunne tilby telefoner med en norsk brikke som leser fingeravtrykk, og som vil gjøre flere av telefonens funksjoner avhengig av fingeravtrykket. STMicroelectronics leverer allerede i dag 40 prosent av komponentene som brukes i verdens mobiltelefoner.

- SmartFinger er en enkel og sikker løsning som passer som hånd i hanske til det arbeidet som MeT-initiativet driver, sier administrerende direktør Andrew Heap i Idex. - Her er biometri en foretrukken løsning, og SmartFinger fyller kravene til fysisk størrelse, lav pris og lavt energiforbruk som er vilkårene for integrasjon i mobilt apparatur.

MeT - "Mobile electronic Transactions" - er et initiativ etablert av Ericsson, Motorola og Nokia, og støttet av de fleste store og aktuelle aktørene, for å samle eksisterende teknologi til et effektivt rammeverk for sikre mobile transaksjoner.

I 2003, når de første SmartFinger-telefonene antas å komme i salg, vil tallet på mobiltelefoner med direkte tilgang til Internett-tjenester stige til 500 millioner, tror markedsanalytikere.

- Det er et enormt marked for denne norske teknologien, sier Heap.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.